PSD vrea sa conteste numirea judecatorului Stefan Minea de la Curtea Constitutionala folosindu-se de cazul Sova

M. B. | 10.06.2015

Pe aceeași temă

Comisia juridica din Camera Deputatilor va analiza numirea la Curtea Constitutionala a judecatorului Stefan Minea (in 2010) si, in functie de concluzie, ar putea recomanda Biroului Permanent contestarea la CCR a acestei numiri.

 

Actiunea a pornit de la o sesizare a liderului grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, care a observat ca numirea lui Minea ar fi similara votului dat in cazul senatorului Dan Sova, scrie ziare.com

 

Este un "caz in oglinda" cu cazul Dan Sova, sustin social-democratii..

 

Minea (propus de PDL) a primit 168 de voturi pentru si 1 vot contra. Cu doua saptamani inainte, Valer Dorneanu primise 161 de voturi, iar Stefan Minea doar 123. Roberta Anastase, fost presedinte al Camerei Deputatilor, a anuntat ca numarul de voturi primit de Dorneanu nu a fost suficient pentru validarea lui, adica cel putin 168.

 

"Situatia e in oglinda cu cazul Sova", si-a exprimat opinia Niculae Mircovici, deputat din partea minoritatii bulgare, acesta argumentand ca si in cazul senatorului PSD pentru care Senatul a dat doua hotarari de respingere a arestarii preventive s-ar fi considerat ca este necesara majoritatea absoluta.

 

"Problema a fost ridicata de dl Marian Neacsu", a declarat Mircovici, citat de ziare.com.

 

"Eu sunt deputat de 10 ani, este prima sesizare prin care cineva, indiferent cine, eu nu dau culoare politica, a sesizat o incalcare a Constitutiei si a regulamentelor celor doua camere in legatura cu alegerea unui judecator la CCR", a mai completat acesta.

 

Intrebat daca nu este totusi cam tarziu sa se faca o asemenea sesizare, la 5 ani de la numirea judecatorului Minea, secretarul Camerei a raspuns: "Nu exista niciun termen in care sa faci o sesizare".

 

"S-a intamplat acum, dupa momentul Sova (...) Se doreste o explicatie in legatura cu nevoia ca legea sa fie egala pentru toti. Sesizarea Biroului Permanent merge la comisia juridica, care are termen de o saptamana. Se va lua decizia in legatura cu sesizarea CCR despre aceasta incalcare a Constitutiei", a mai spus Mircovici.

 

Insa, avocata Elenina Nicut afirma ca "singura modalitate de contestare a numirii lui Stefan Minea la CCR ar fi atacarea la CCR a hotararii prin care a fost numit. Pentru asta e nevoie de un motiv, iar cel mai la indemana ar consta in neregularitati privind votul".

 

"Numai ca o astfel de sesizare este inadmisibila. Explicatia e simpla: hotararea a fost adoptata in 15 iunie 2010, pe cand CCR are competenta sa se pronunte asupra constitutionalitatii hotararilor Senatului/Camerei Deputatilor/ambelor incepand cu 7 octombrie 2010", mai adauga aceasta intr-o postare pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22