Pe aceeași temă
Forma revizuită a proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Autorității Electorale permanente a păstrat prevederea controversată prin care cvorumul de prezență la urne este majorată printr-un artificiu. Astfel, procentajul de 30% pentru prezență nu se mai calculează în funcție de numărul de alegători înscriși în listele electorale permanente, ci față de numărul alegătorilor din registrul electoral. Diferența este de aproximativ 600.000 de electori care figurează suplimentar în registru.
Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.
Potrivit ultimelor date ale AEP, Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Până acum, inclusiv la referendumul din toamnă pentru familie, prezența s-a calculat raportată la numărul alegătorilor înscriși în listelele electorale permanente, de 18.276.496. Astfel, pentru a validat referendumul pe justiție vor fi necesare 5.681.177 de voturi, cu aproape 200.000 mai multe față de necesarul de referendumul pentru familie la care pragul a fost de 5.483.548.
Premierul Dăncilă a spus că Guvernul va emite ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor de pe 26 mai, Autoritatea Electorală Permanentă propunând amendarea legii referendumului. În mod normal, pentru organizarea scrutinului, atât pentru referendum cât și pentru alegerile europarlamentare era suficientă o hotărâre de guvern care să stabilească aspectele tehnice.
În mod cel puțin straniu, premierul Dăncilă a declarat marți că nu a consultat proiectul de ordonanță despre care spune că-l va adopta în ședința de guvern de miercuri.
„Pentru mine ca premier este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare și a referendumului. Ieri a fost ședința pregătitoare și vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutăm cu secretarul general, cu cei care au avizat acest act normativ”, a declarat Viorica Dăncilă.
Întrebată cu privire la unele prevederi legate de interdicția autorităților publice, inclusiv președinte, de a se implica în campanie pentru referendum, Dăncilă a spus: „Eu nu am văzut textul, acum iau fiecare act normativ și vedem care e forma finală. Actul normativ trebuie adoptat mâine în ședința de guvern".
Tot marți, președintele Klaus Iohannis a declarat la Sibiu că speră ca Guvernul să se abțină de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara.
„Eu sunt un adversar declarat al modificarilor legislative in prag de alegeri. De regula, pesedistii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper ca Guvernul să se abțină de la orice modificare legislativa care nu este pur tehnica si necesara pentru bunul mers al alegerilor", a mai spus seful statului la Sibiu, conform Agerpres.