Pătraru: Gradea sună de patru ori pe zi să critice unghiurile din care e filmată Dăncilă

Dora Vulcan | 14.05.2018

”Știați că doamna Doina Gradea sună și de patru ori pe zi la știri, inclusiv să critice unghiurile din care a fost filmată doamna Dăncilă? Nu știți, dar oamenii de acolo știu, însă e cuvântul lor contra cuvântului ei”, spune jurnalistul Dragoș Pătraru despre directorul TVR.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii ”Starea nației”, de la TVR, vorbește într-un interviu acordat lui Eugen Istodor, pe Hotnews.ro, despre presiunile și abuzurile făcute de Doina Gradea, președinte director general al Societății Române de Televiziune asupra subordonaților său, de la felul în care intervine în actul editorial - inclusiv prin criticarea unghiurilor din care e filmată Viorica Dăncilă - până insulte și abuzuri care denotă un dispreț total față de jurnaliștii din subordine și obediență totală față de puterea politică. 

 

 

Jurnalistul explică de ce a recurs la înregistrarea Doinei Gradea: 

 

 

”Nu aveam mari așteptări nici de la breaslă. Să ajungă jurnaliști cu pretenții să spună că vai, era o discuție privată, cum să înregistrezi așa ceva! Înregistrezi, bă, înregistrezi, că dacă nu o faci, nu te crede nimeni. Dacă aș fi ieșit să spun că Doina Gradea crede despre o jurnalistă incomodă că are cap de porc, iar despre tvr că trebuie să fie sluga puterii, pentru că puterea dă bani, ar fi râs toată lumea, în frunte cu Doina Gradea. De fapt, în discuția pe care am avut-o acum câteva zile, doamna chiar asta spune, făcând referire la o discuție personală pe care eu am avut-o cu cineva din TVR și care a ajuns la urechile ei. Și mă acuză doamna că l-am făcut cățel (într-o discuție cu altcineva, repet, pe Eduard Dârvariu), adăugând că dânsa nu și-a permis niciodată să spună așa ceva despre vreun coleg. Serios, cum demontezi minciunile astea? Înregistrezi ce vorbești cu niște oameni mizerabili, asta faci! (...) Dar cei mai mulți oameni au reacționat ok și m-a bucurat ce-au făcut oamenii de la Știri, din TVR. Sper ca măcar asta să rămână. Să nu își mai permită nimeni să calce în picioare jurnaliști, la TVR.”

 

 

Pătraru a mai dezvăluit că Gradea sună și de patru ori pe zi la știri ca să critice unghiurile în care e filmată Dăncilă, încă un motiv pentru a o înregistra, ca să demonstreze că presiunile făcute asupra angajaților sunt reale: 

 

 

Știați că doamna Doina Gradea sună și de patru ori pe zi la știri, inclusiv să critice unghiurile din care a fost filmată doamna Dăncilă? Nu știți, dar oamenii de acolo știu, însă e cuvântul lor contra cuvântului ei.”  

 

 

Pătraru este convins că întregul scandal va fi anihilat din voința puterii politice și dă și un exemplu cu privire la modul și oamenii prin care aceasta acționează: 

 

 

”În momentul în care s-a întâmplat ce s-a întâmplat în Comisia de Cultură, mi-a fost clar că PSD a optat pentru a pune batista pe țambal. Acum, PSD o are pe Gradea la mână și va forța, va împinge cerințele dincolo de orice limită. Știm cu toții, asta face PSD de când există. Cățeii din eșalonul doi au un os de ros și îl vor roade. În perioada următoare, pentru că am primit și primim foarte multe informații, vom publica mai multe anchete și despre felul în care se iau deciziile din punct de vedere financiar. Veți vedea cum se negociază contractele, cum se sparg valorile pentru ca nimic să nu ajungă pe SEAP, cum se aranjează achiziții enorme și inutile, cum trăiesc unii pe banii TVR fără să facă nimic, cum se scurg banii către firme de partid și oameni care au făcut servicii partidului, dar și cum arată o negociere cu cineva trimis de partid să facă emisiuni, în comparație cu cineva care nu are spate de la partid.”

 

 

Întrebat dacă Doina Grădea are ”spate de la PSD, Pătraru relatează următorul episod: 

 

 

”Uite un episod halucinant, care s-a petrecut anul trecut. Imediat după ce am semnat contractul, eram în biroul Irinei Radu și a venit la mine un tip, mi-a strâns cu putere mâna și mi-a spus că domnul președinte Dragnea mă salută și îmi urează toate cele bune la TVR. Am rămas mască, nu am știut cum să reacționez. Irina mi-a spus că a ținut omul să mă vadă și să-mi spună asta și să nu țin cont, că e o prostie, că să îmi văd de treabă cum știu mai bine, că dă-i încolo, cu politica lor. Și mi-a mai spus că oricum va fi dată afară din cauza noastră. Ceea ce, am văzut cu toții, s-a întâmplat. Domnul - care am înțeles că ține legătura dintre partid și TVR, așa cum fac și unii jurnaliști care dau consultanță PSD-ului - se numește Florin Pâslaru, umbra președintelui Dragnea.”

 

interviul integral, pe Hotnews.ro

 

 

Cum și-a insultat Grădea subordonații

 

Hotneews face și un inventar al presiunilor și măsurilor luate de Gradea, prin care trădează obediența poitică față de PSD. Pe cei de la Știri i-a numit “hateri de profesie”. O jurnalistă care insistă cu întrebări supărătoare pentru primarul PSD Gabriela Firea a fost numită ”cap de porc”. Un reporter care întreabă la Bruxelles despre Justiția în România a fost desființat pur și simplu. Operatorii TVR sunt ”beți, cu capete tăiate”. Angajații TVR care se poartă precum cei de la Știri sau precum operatorii merită “pumni în gură! pumni în gură!”, să fie “pusă poliţia pe ei”.  Emisiunea ”Ora de știri” a fost desființată și înlocuită cu un documentar. Emisiunea ”Cooltura”, în care puteau fi urmărite dezbateri de idei ale lui Pleșu, Liiceanu, Patapievici și alți intelectuali anti-PSD, a fost desființată. Gabriel Gherghescu, de la ”Viața Satului” a fost criticat că a pus întrebări “din Cioloș” lui Petre Daea.

 

 

foto Mediafax - Remus Badea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22