Publicarea raportului GRECO privind Justiția întârziată chiar de Tudorel Toader

Redactia | 11.04.2018

Grupul de State Împotriva Corupției nu a primit încă autorizarea de a publica raportul privind reformele din domeniul Justiției din România, deși Guvernul anunțase încă din 4 aprilie că a autorizat publicarea raportului, dezvăluie Ziare.com.

Pe aceeași temă

 

 

"GRECO nu a primit încă autorizarea de a publica raportul. Atunci când o va primi și va fi stabilită o dată a publicării, vom anunța", se arată în răspunsul primit de Ziare.com, la întrebarea dacă Grupul a primit din partea autorităților române aprobarea de a publica raportul privind Justiția.

 

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Guvernul anunța în 4 aprilie că documentul rămâne confidențial până când GRECO îl va publica  după ce va primi memorandumul de la București prin care se autoriza difuzarea publică a raportului.

 

S-a adoptat. În ceea ce privește publicarea, ține de GRECO. Până în momentul publicării, raportul este confidențial”, declara Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

La o săptămână de la acest anunț, la solicitarea Ziare.com, Nelu Barbu a răspuns că responsabilitatea trimiterii răspunsului României la GRECO revine Ministerului Justiției, care este autoritatea abilitată să comunice aprobarea de publicare.

 

Ieri după-amiază, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat: "Acum am primit. Acum am transmis la GRECO!"

 

Background referitor la Raportul GRECO privind reformele în domeniul Justiției

 

Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) a anuntat ca, in cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, a adoptat un nou raport privind reformele in domeniul Justitiei din Romania si a invitat autoritatile romane sa autorizeze publicarea acestuia. Totodata, presedintele GRECO a fost insarcinat sa prezinte concluziile acestui raport autoritatilor romane, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din 18-22 iunie, sa prezinte in scris situatia reformelor justitiei din Romania, atat din punct de vedere institutional, cat si al dreptului si procedurii penale.

 

Platforma Romania 100, dar si PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader sa publice imediat raportul GRECO cu privire la modificarile Legilor Justitiei.

 

Punctele fierbinti identificate de expertii GRECO

 

Delegatia GRECO a vizitat Romania in perioada 21 - 22 februarie ca parte a unei evaluari urgente ad-hoc vizand legislatia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticoruptie si a conformarii Romaniei recomandarilor anterioare ale GRECO pe aceasta tema.

 

Delegatia GRECO care s-a aflat la Bucuresti preciza, intr-un comunicat de presa, ca cei responsabili cu investigarea, urmarirea penala si judecarea infractiunilor de coruptie ar trebui sa beneficieze de independenta si autonomia corespunzatoare functiilor lor, inclusiv in cazul mecanismelor disciplinare.

 

De asemenea, GRECO a recomandat autoritatilor sa solicite punctul de vedere al Comisiei de la Venetia cu privire la legislatia vizand reforma in Justitie.

 

Intr-un raport adoptat in decembrie 2017, GRECO a stabilit ca progresele actuale ale Romaniei in ceea ce priveste implementarea recomandarilor in domeniul prevenirii coruptiei in randurile parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor este "total nesatisfacatoare". GRECO a solicitat imbunatatiri intr-un numar de domenii, inclusiv in procesul legislativ, care ar trebui sa fie mai transparent.

 

De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca CSM si Inspectia Judiciara sa fie mai active in ceea ce priveste analiza, informarea si consilierea, iar CSM sa capete un rol mai mare in ceea ce priveste numirea si revocarea in functiile de procurori sef.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22