Puiu Popoviciu nu renunță la 224 ha din nordul Capitalei și contestă sechestrul în dosarul Băneasa

Redactia | 07.01.2019

Milionarul și fugarul Puiu Popoviciu, alături de ceilalți inculpați din dosarul Băneasa, au contestat la Înalta Curte sechestrul pus pe cele 224 ha, cedate de Universitatea Agronomică.

Pe aceeași temă

Decizia vine dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca terenurile sa reintre in proprietatea statului roman si a extins sechetrele asiguratorii pana la restituirea integrala a imobilelor.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv in 2017 la 7 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita si este in acest moment la Londra.

Procesul a fost deschis la Inalta Curte pe 4 ianuarie si are primul termen pe 10 ianuarie. Cei care contesta sechetrele, potrivit site-ului instantei, sunt:

- Puiu Popoviciu, om de afaceri;

- Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti;

- Stefan Diaconescu, fost secretar stiintific al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti;

- Baneasa Investments SA;

- Baneasa Bussines&Tehnology Park SA;

- Baneasa Rezidential SRL.

La sfarsitul anului trecut, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut si extins sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile apartinand lui Puiu Popoviciu, Andrei-Mihai Bejenaru, Ioan-Niculae Alecu, Stefan Diaconescu, dar si cele apartinand societatilor Baneasa Investments SA, Baneasa Bussines&Tehnology Park SA si Baneasa Rezidential SRL, pana la restituirea integrala a terenului in suprafata de 224,6 hectare si a constructiilor - sediul Biroului Notarului Public "Basescu Ioana", precum si a sumei de 1.418.646 lei.

Decizia a fost data intr-un dosar in care Curtea de Apel a solutionat latura civila a dosarului Baneasa, in care Popoviciu a fost condamnat definitiv in anul 2017.

Conform deciziei instantei, statul roman reintra in posesia a 224,6 hectare teren si constructii din nordul Bucurestiului, printre care si sediul Biroului notarial detinut de Ioana Basescu, fiica lui Traian Basescu.

"Admite actiunea civila exercitata de statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice. Constata ca imobilul compus din teren, in suprafata de 224,6 hectare, si constructii (sediul Biroului Notarului Public Basescu Ioana - cladire de patrimoniu) este proprietatea publica a statului roman dobandit in temeiul legii promulgata prin Inaltul Decret Regal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, publicat in M.O. nr. 160, partea I, din data de 1 august 1929 si procesul verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, in mod expres, au avut o anumita afectatiune direct legata de atributii in domeniul invatamantului superior agricol si de medicina veterinara, dar si de cercetare stiintifica) - conform contractului de donatie cu afectatiune incheiat intre statul roman si Maria Bibescu; terenul in cauza si cladirile aferente neputandu-se instraina, nici in tot, nici in parte, pentru orice destinatie ar fi - caracter stabilit in mod definitiv prin decizia penala nr. 266/A din data de 2 august 2017 pronuntata in dosarul nr. 9577/2/2012 a Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Instanta a dispus restituirea catre statul roman a suprafetei de teren de 224,6 hectare, situata in sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 42-44, sector 1, Bucuresti, cu urmatoarele vecinatati: la Est - comuna Pipera, la Sud - Aeroportul Baneasa si Aeroclubul Roman, la Vest - DN 1, la Nord - bd. Privighetorilor, si a constructiilor existente - cladire, plus anexe - sediul Biroului Notarului Public "Basescu Ioana".

Actele prin care au preluat terenul de la băneasa, anulate

Judecatorii i-au obligat pe inculpatii Puiu Popoviciu, Ioan-Niculae Alecu, Andrei-Mihai Bejenaru, Stefan Diaconescu, in solidar cu partile responsabile civilmente - SC Baneasa Investments SA, SC Baneasa Bussines&Tehnology Park SA si SC Baneasa Rezidential SRL - la restituirea terenului de 224,6 hectare, precum si a contravalorii constructiilor demolate si existente initial pe terenul in cauza, in suma de 1.418.646 lei.

CAB a constatat nulitatea absoluta a tuturor actelor incheiate cu privire la terenul de 224 ha si constructiile situate in sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 42-44, fiind dispusa desfiintarea totala a inscrisurilor care au dus la prejudicierea statului roman, prin aportarea in natura a terenului in suprafata de 224,6 hectare la capitalul social al SC Baneasa Investments SA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22