Purtătorul de cuvânt BNR:Dl Vâlcov are grave neînțelegeri despre gestionarea rezervei internaționale

Laurentiu Gheorghe | 11.03.2019

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, i-a răspuns ironic consilierului premierului, Darius Vâlcov, recomandându-i să sesizeze organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă.

Pe aceeași temă

„Dl. consilier de stat Darius Vâlcov a făcut duminică mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare”, transmite purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Reamintim că Vâlcov a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro. Reacția BNR a venit promt pentru a-i explica ce înseamnă rezerva internațională.

Comunicatul BNR:

1. În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale.

Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma rămasă,

22.406 mii lei au fost repartizați pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menționat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcționare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare și altele.

2. BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani

Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).

BNR reamintește că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea de profit. Menirea rezervei internaționale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.

3. Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plățile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadențe de plată ale statului și denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziție atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reușit fructificarea altor părți din rezerva internațională care au acoperit pierderile și au dus la obținerea de profit, aducând și contribuții substanțiale la bugetul de stat.

În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.

*****

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a atacat duminică seara, la Antena 3, conducerea BNR, invocând rezultatele slabe obținute din administrarea celor 36 de miliarde de euro ce constituie rezervele statului.

„Unii se cred deștepți și pe viață într-un anumit loc. Îmi doresc o echipă nouă de patrioți la BNR”, a spus Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro.

Întrebat despre aducerea rezervei de aur în țară, conform unui proiect de lege semnat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, Vâlcov a spus: "Dacă spun să vină în țară înțeleg că suntem ruși".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22