Puterea NU RENUNTA la promovarea legilor BIG BROTHER. Liviu Dragnea (PSD): Sa nu fim AUTISTI

T.d. | 22.01.2015

Pe aceeași temă

Puterea nu renunta la promovarea legilor sigurantei cibernetice. Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD, considera ca nu trebuie sa se renunte la aceasta idee – privind legislatia sigurantei cibernetice -, considerand ca e nevoie de o formula in acord cu Legea Fundamentala a tarii. Dragnea mai spune ca nu trebuie sa fim “autisti”, ignorand riscurile zonei in care se afla Romania.

"Eu nu vreau să renunţăm la idee, pentru că unul din drepturile fundamentale e dreptul la viaţă. Alt drept e cel la protecţie, atât pentru noi, copii, familii, comunitate. Eu zic că nu trebuie să fim autişti şi să nu vedem în ce zonă ne aflăm şi care sunt riscurile din ce în ce mai mari care apar în ce priveşte siguranţa naţională", a spus Dragnea.

În opinia sa, instituţiile statului trebuie să aibă, "în nişte limite", pârghiile necesare pentru ca siguranţa naţională a României să poată să fie "efectivă", potrivit Mediafax.

Întrebat dacă se poate găsi o formula astfel încât aceste legi să fie constituţionale, Dragnea a răspuns: "Trebuie să găsim o formulă, nu trebuie să renunţăm pur şi simplu, pentru că ameninţările la adresa siguranţei naţionale nu încetează odată cu respingerea de la CCR. Asta e o certitudine".
 

Ministrul Justitiei anunta noi acte normative

Si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, si-a exprimat opinia cu privire la acest subiect.

"O să elaborăm proiecte de acte normative în continuare, care să răspundă nevoilor magistraţilor şi care să asigure garanţii pentru respectarea drepturilor fundamentale, în aşa fel încât cetăţeanul să vadă în lege un instrument de sprijin, nu de interferenţă mai puţin elegantă în drepturile fundamentale. În această lună sau luna viitoare vom putea înainta, aviza la Parlament diverse acte normative", a spus Cazanciuc.
 

Legea securitatii cibernetice, declarata neconstitutionala

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

"Curtea a reţinut că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră principiul legalităţii, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuţiile CSAT", se arată într-un comunicat de presă al CCR.
 

Augustin Zegrean acuza presiuni

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei acuza presiuni institutionale si politice pe tema legilor securitatii cibernetice, pe care CCR le-a declarat neconstitutionale.

Augustin Zegrean a declarat, joi, ca un judecator al Curtii le-a spus expertilor Comisiei Europene (CE) ca se teme sa mai profeseze ca judecator CCR, pentru ca se pune o mare presiune asupra sa. Zegrean a nominalizat Serviciul Roman de Informatii (SRI) drept una dintre institutiile care ar pune presiune pe Curtea Constitutionala.

"Nu se poate ca de fiecare data (cand CCR s-a pronuntat pe legile securitatii cibernetice - n.red.) sa apara reprezentanti ai politicului sa ne spuna ce avem de facut, ca dupa aceea sa atraga atentia ca vom da socoteala, vom fi invinuiti ca daca se intimpla ceva noi vom fi trasi la raspundere", a mai spus Zegrean, intr-o conferinta de presa.

Seful CCR a refuzat sa faca public numele judecatorului care s-a plans la Comisia Europeana din cauza presiunilor.

"Institutii ale statului sau parlamentari au facut acuzatii deosebit de grave la adresa Curtii, aceste acuzatii sunt de natura a pune presiune pe judecatorii CCR", a mai spus Zegrean.

Zegrean a nominalizat SRI printre institutiile care au pus presiune, si a citat un comunicat de presa al SRI in care judecatorii CCR erau acuzati ca, prin votul lor, au creat un vid legislativ. "Cum sa fie vid legislativ, cind noi ne-am pronuntat pe o lege care nu intrase in vigoare?", a subliniat Zegrean.

Reamintim ca mai multi parlamentari (prin care Sebastian Ghita), ziaristi si reprezentanti ai unor ONG-uri au somat public judecatorii CCR sa voteze in favoarea proiectului de lege al securitatii cibernetice. Ghita i-a acuzat de iresponsabilitate dupa ce judecatorii CCR au declarat neconstitutionale prevederile proiectului legislativ.

In 8 ianuarie, un lider liberal, deputatul Radu Zlati, a declarat ca sefii Procuraturii Generale si SRI folosesc tragedia din Franta pentru a pune presiune asupra Curtii Constitutionale (CCR), care are pe rol judecarea contestatiei pe care liberalii au depus-o cu privire la Legea securitatii cibernetice.

De altfel, cu o zi in urma, Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat, inainte de discutarea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la asa zisa lege Big Brother ce vizeaza securitatea cibernetica a Romaniei, ca nu simte niciun fel de presiune in legatura cu noua legislatie.

"Personal, nu simt niciun fel de presiune. M-am invatat cu astea. De 25 de ani sunt obisnuit sa se vorbeasca multe, vrute si nevrute. Nu ma mai impresioneaza chestia asta", a spus Augustin Zegrean in 21 ianuarie 2015.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22