Pe aceeași temă
Motivul invocat de Putin este o așa-zisă acțiune de„menținere a păcii”.
Ordinul semnat de președintele Rusie nu precizează câte din cele 150.000 de trupe masate la granița cu Ucraina vor intra în cele două regiuni separatiste și nici locurile în care vor fi desfășurate.
Ordinul liderului de la Kremlin explică că forțele rusești vor intra în Luhansk și Donețk la cererea separatiștilor, cu scopul „menținerii păcii”.
Anterior ordinului de trimitere a forțelor militare în Ucraina, Vladimir Putin semnase documentele prin care recunoaște independența celor două regiuni ucrainene Luhansk și Donețk.
În discursul televizat care a precedat semnarea documentului, liderul de la Kremlin s-a declarat convins că cetăţenii ruşi sprijină decizia sa şi i-a cerut parlamentului Federaţiei Ruse să o susţină.
Putin a acuzat forţele armate ucrainene că ucid civili prin faptul că bombardează zone locuite din estul separatist al Ucrainei. El a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.
În acelaşi discurs, liderul rus a spus că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu „un regim marionetă'' şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime.
Zelenski a cerut reuniunea Consiliului de Securitate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială într-un discurs adresat națiunii în primele ore ale zilei de marți.
După ce a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate, Zelenskiy a acuzat Rusia de încălcarea teritoriului suveran al Ucrainei și a declarat că acest lucru ar putea însemna că Moscova a pus capăt negocierilor de pace Minsk, menite să pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei.
El a cerut organizarea unui summit de urgență al liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, îndemnându-i în același timp pe aliații Ucrainei să ia măsuri împotriva Rusiei.
"Ne așteptăm la pași clari și eficienți de sprijin din partea partenerilor noștri", a declarat Zelenskiy.
"Este foarte important să vedem cine este prietenul și partenerul nostru real și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe", a mai spus el.
Zelenskiy a declarat că Ucraina dorește să rezolve criza prin diplomație, dar că țara sa este pregătită să se implice pe termen lung.
”Dar ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui”, a adăugat șeful statului ucrainean.
Condamnări occidentale pe toată linia
Ședința Consiliului de Securitate al ONU, convocată imediat după anunțul lui Putin, s-a încheiat după 90 de minute de discuții tensionate. Rusia a fost izolată și condamnată în bloc de reprezentanții guvernelor occidentale pentru invazia din Donbas.
Statele Unite și aliații săi nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei, care ea însăși nu le dorește, a declarat Linda Thomas-Greenfield, reprezentant american la ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, citată de agenția rusă de stat RIA Novosti.
SUA iau în calcul să mute ambasada din Ucraina în Polonia după ce armata Rusiei a intrat în Donbas luni noapte. SUA au evacuat luni personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina în Polonia, pe fondul temerilor că elementele de securitate s-ar putea deteriora rapid în următoarea perioadă.
Guvernul australian a anunțat, de asemenea, că a mutat toți oficialii diplomatici din Ucraina în estul Poloniei și în România. Ministrul de externe Marise Payne a confirmat mișcarea „din cauza riscului crescut” pe fondul preocupărilor tot mai mari de conflict. „Australia este solidară cu Ucraina și continuă să solicite Rusiei să înceteze și să inverseze atacul său neprovocat asupra vecinului său democratic”, a spus Payne.
Primele sancțiuni
Anunțul lui Putin a atras o condamnare masivă internațională și primele sancțiuni din partea SUA, care a interzis activitatea comercială americană în regiunile separatiste și importul tuturor bunurilor din aceste zone.
Acestea sunt diferite de sancțiunile pe care Statele Unite și aliații lor le-au pregătit în cazul în care Rusia ar fi lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Un oficial american de rang înalt a spus că desfășurarea în enclavele separatiste nu constituie încă o "invazie suplimentară" care ar declanșa cele mai dure sancțiuni, deoarece Rusia avea deja forțe acolo, dar că o campanie mai amplă ar putea avea loc în orice moment.
Marea Britanie, Franța și Germania au convenit, de asemenea, să răspundă la recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste prin sancțiuni, iar Casa Albă a afirmat că va anunța marți măsuri suplimentare.