Putin: Operaţiunea Turciei în Siria riscă să amplifice riscurile teroriste

Dora Vulcan | 11.10.2019

Militanţii din nordul Siriei ai reţelei teroriste Stat Islamic ar putea scăpa de sub control din cauza operaţiunii militare a Turciei, a avertizat vineri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Pe aceeași temă

"Există zone în nordul Siriei în care grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant (Stat Islamic) are militanţi activi. Unităţile kurde supravegheau aceste zone, dar acum au intrat în zonă trupele turce. Nu sunt sigur că armata turcă va putea aduce situaţia sub control şi rapid", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia de presă Tass.

Forţele armate turce au lansat miercuri o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter. Armata Turciei desfășoară operațiunea împreună cu armata siriană.

„Misiunea noastră este să prevenim crearea unui coridor al terorii de-a lungul graniței noastre de sud și să aducem pacea în zonă”, a scris Erdogan pe Twitter.

Armata Turciei desfășoară operațiunea militară împreună cu armata siriană.

Armata Turciei a lansat Operațiunea Primăvara Păcii împotriva PKK și a teroriștilor ISIS din nordul Siriei, a anunțat, miercuri după amiază, președintele Turciei, Recep Erdogan.

Turcia şi-a început ofensiva militară în nord-estul Siriei, ofensivă pe care o desfăşoară cu girul Statelor Unite şi preşedintelui Donald Trump, relatează Bloomberg.

Erdogan a denumit operaţiunea "Izvorul Păcii" şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Conform unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând "o panică uriaşă în rândul populaţiei".

O sursă turcă din domeniul securităţii a declarat aceleiaşi agenţii că atacul va fi sprijinit şi de artilerie.

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni", a susţinut Erdogan.

Este a treia ofensivă turcă în Siria din 2016, reaminteşte AFP. Turcia ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian.

Cum justifică Trump trădarea propriilor aliaţi: „Să se descurce pe cont propriu de acum

Ofensiva Turciei vine pe fondul unei inversări dramatice de poziţie a Statelor Unite, după o conversaţie telefonică între Trump şi Erdogan în care cel din urmă l-a convins pe preşedintele american să-şi trădeze vechii aliaţi.

Miliţiile kurde au fost cei mai importanţi aliaţi ai americanilor în lupta contra ISIS.

Despre trădarea kurzilor, Donald Trump încearcă să se justifice prin faptul că SUA i-a plătit şi înarmat pe aceştia:

Kurzii au luptat împreună cu noi, însă au fost plătiţi cu sume imense de bani şi echipament pentru a ne asista. S-au luptat cu Turcia timp de decenii. Am oprit această luptă timp de aproape 3 ani, dar acum este timpul să terminăm cu aceste războaie interminabile, multe dintre ele tribale, şi să ne aducem soldaţii acasă”.

„Vom lupta acolo unde avem ceva de câştigat şi vom lupta doar ca să câştigăm”, a scris președintele Trump pe Twitter, cu majuscule.

„Kurzii vor trebui să se descurce pe cont propriu în ceea ce priveşte situaţia în care se află”, a spus Trump despre foştii aliaţi din Orientul Mijlociu.

Pentru atitudinea sa, Trump a fost criticat inclusiv de partidul din care face parte.

Ulterior, Trump a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

Lira turcească a început să scadă odată ce au apărut aceste informaţii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22