Pe aceeași temă
Președintele Vladimir Putin transmite că Moscova este deschisă unui dialog cu România, pentru dezvoltarea unor „relații reciproc avantajoase”, și spune că vede un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre. Liderul de la Kremlin a avut un mesaj și pentru Republica Moldova.
„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să conlucrăm la intensificarea legăturilor noastre politice, economice și umanitare. Există un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre”, a declarat, marți, liderul de la Kremlin, potrivit unui comunicat.
Declarația a fost făcută cu ocazia primirii, marți, la Kremlin, a 23 de ambasadori nou numiți la Moscova, printre care și cei ai României și Republicii Moldova, care și-au prezentat scrisorile de acreditare.
Cristian Istrate este noul ambasador al României la Moscova, în timp ce Chișinăul este reprezentat de Vladimir Golovatiuc.
Vorbind despre relațiile cu Moldova, Putin a amintit ca acestea sunt construite pe tradițiile de prietenie si valorile spirituale comune care leagă cele doua popoare.
„Relațiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradițională și pe împărtășirea unor valori spirituală comune de către națiunile noastre. Anul acesta vom marca 20 de ani de la Tratatul bilateral de Prietenie și Cooperare. Vom continua să promovăm căutarea unei soluții corecte pentru Transnistria și a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanții solide, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus președintele Vladimir Putin.
De alta parte, Putin nu a mentionat nimic despre trupele militare rusesti din stanga Nistrului. Ultima declaratie in acest sens a fost facuta la finele anului trecut. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la 17 decembrie 2020 ca Federatia Rusa este dispusa sa-si retraga trupele militare din Transnistria. Totul insa in anumite conditii, a mentionat liderul de la Kremlin, citat de Agora.md
Relațiile dintre România și Rusia au fost marcate recent de un scandal diplomatic. Exact în urmă cu o săptămână, Rusia a decis expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca măsură de răspuns la decizia autorităților de la București de a-l declara persona non-grata, la sfârșitul lunii trecute, pe Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București, acuzat de activități de spionaj.