PwC: trecerea contribuțiilor la angajat va scădea salariile. Olguta Vasilescu: salariile cresc

Dora Vulcan | 28.07.2017

Compania de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania avertizeaza trecerea contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului de la 1 ianuarie 2018 ar putea duce la scăderea salariilor din mediul privat.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%", scrie PwC. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat in replica la Antena 3 ca salariile nu doar ca nu vor scadea, ci vor creste.

 

 

 

  • PwC : România ar deveni singurul Stat Membru al Uniunii Europene care lasă plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate exclusiv în sarcina angajatului

 

 

”O analiză PwC România Ministerul de Finanţe a comunicat ieri că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fitrecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%. România ar deveni astfel singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu se aplică în niciun alt Stat Membru pentru că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)”,  spune Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

 

 

”În medie, la nivel european, contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor. Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată deci că Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuția angajatorului”, mai spune sursa citată.

 

 

Pentru ca angajații sa nu fie afectați de aceasta creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern cu 22,75%. 

 

 

Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părţilor, spune sursa citată. 

 

 

„Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, adăugă Mihaela Mitroi.

 

 

 

 

  • Olguța Vasilescu: speriați, pentru că cineva se ocupă să îi sperie

 

"E normal sa fie speriati daca cineva se ocupa sa ii sperie. Si daca trec contributiile la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, ca si contributiile care scad la 35%, netul angajatului creste cu 17%", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Antena 3, citată de Hotnews.ro.

 

 

PricewaterhouseCoopers (PwC) este cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume și una dintre cele mai mari companii private. PricewaterhouseCoopers face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu. Se autodefinește ca reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 223.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

 

foto Romania 24

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22