Radu Mihaiu: Corupției i se datorează majoritatea zdrobitoare a lucrurilor care merg prost (P)

Redactia | 21.09.2020

Radu Mihaiu este candidatul USR PLUS și PNL la primăria sectorului 2. Este președinte al USR Sector 2, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în 2016, în guvernul tehnocrat.

Pe aceeași temă

În perioada cât a fost secretar de stat responsabil cu digitalizarea, Radu Mihaiu a inițiat zece proiecte de lege pentru debirocratizare și digitalizare, a publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene și a pus bazele acreditării autorităților de management din Ministerul Fondurilor Europene.

Cum și de ce v-ați hotărât să candidați? Ce vă califică pentru o astfel de poziție, care sunt principalele dvs. atuuri?

Am intrat în politică sătul să aștept politicienii care să scoată țara din înapoiere, în noul val de politicieni declanșat de incendiul de la Colectiv. Am decis să candidez la Primăria Sectorului 2 sătul să văd aceleași fețe care au ținut sectorul 2 în înapoiere timp de 20 de ani. Putem mai bine. Oamenii și societatea au evoluat mult mai mult decât administrația locală și trebuie să recuperăm timpul pe care ni l-au pierdut vechii politicieni.

Am fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în 2016 și atunci am văzut cât de mare este impactul pe care politicienii cinstiți îl pot avea asupra vieților oamenilor. Sunt președintele uneia dintre cele mai performante filiale USR și sunt convins că voi fi un primar de secol 21, spre deosebire de contracandidații mei, care au rămas în secolul 20.

Sectorul 2 este unul dintre cele mai murdare din București, spuneați că acesta este primul lucru care trebuie schimbat. Care este motivul acestei situații și care ar fi soluția?

Motivul este cel care ține întreaga societate în înapoiere: înțelegerile sulfuroase din spatele ușilor închise. Avem același operator de salubritate de 21 de ani, operator care aproape de fiecare dată (de 57 de ori, mai precis) și-a negociat total netransparent contractul cu primăria. L-a negociat atât cu vechiul primar Onțanu, cât și cu noii conducători Toader și Popescu. Și pentru că i-a avut tot timpul în buzunar pe cei trei, operatorul a știut că nu e nevoie să își facă treaba foarte bine, că negocierea adevărată se face în subteran. Corupției i se datorează majoritatea zdrobitoare a lucrurilor care merg prost, și salubrizarea nu face excepție.

Soluția este finalizarea licitației pentru un nou operator de salubritate, pe care primăria o tot amână de peste un an și jumătate, și renunțarea la infama taxă de habitat, care descurajează complet colectarea selectivă și responsabilitatea fiecăruia de a păstra curățenia.

Lipsa spațiilor verzi este o altă mare problemă, sectorul 2 are cei mai puțini metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Cum s-a ajuns în situația asta? Aveți o soluție reală?

Așa este, sectorul 2, pe lângă faptul că este cel mai murdar și poluat din București, este și sectorul cu cel mai puțin spațiu verde. S-a ajuns aici pentru că, pe de o parte, avem o lege care permite retrocedarea spațiilor verzi și, pe de altă parte, există grupuri bine puse la punct care preiau aceste terenuri și apoi fac presiune asupra politicienilor să transforme spațiile verzi în spații construibile. Din păcate, aceste grupuri au reușit să obțină o decizie dezastruoasă, prin adoptarea PUZ Coordonator sector 2, în august. Acționăm pe 2 direcții împotriva acestui PUZ: pe motive de legalitate am atacat PUZ sector 2 cu plângere prealabilă, urmând să mergem în contencios. Apoi, pe motive de oportunitate, vom anula acest PUZ cu hotărâre a Consiliului General de îndată ce se constituie majoritatea de după alegeri.

Vom propune de asemenea construirea unui nou parc, parcul Gării Obor, într-o zonă care are mare nevoie de el.

E aceasta o problemă de corupție, de mafie imobiliară? Se preiau parcele din parcuri, de exemplu, în parcul Circului, pentru a se construi terase. Există instrumente legale pentru a opri astfel de acțiuni?

Da, așa cum am spus, este într-adevăr o problemă de corupție. În parcul Circului este o situație similară cu cea din Grădina Icoanei, în care se construiește o terasă în jurul unui WC public. Din păcate, în Grădina Icoanei, proprietarul face tot ce poate să ascundă caracterul public al toaletei, încălcând, de facto, însuși motivul legal pentru care a primit autorizație de funcționare. Atât Parcul Circului, cât și Grădina Icoanei sunt însă în administrarea Primăriei Generale. Voi cere Consiliului General să predea administrarea celor două parcuri, pentru că arată groaznic. În acest fel, vom avea și instrumentele pentru a opri abuzurile asupra lor.

S-a construit și se intenționează a se construi, m-am uitat în programul contracandidatului dvs. de la PSD, haotic, fără planuri coerente, e vorba de acel PUZ coordonator, prin care apar betoane în loc de spații verzi. Ce veți face, cum vedeți rezolvarea acestei chestiuni?

Așa cum am spus, vom ataca PUZ Coordonator pe cele două căi: pe motive de legalitate, în contencios (am depus deja plângere prealabilă) și pe motive de oportunitate, am discutat cu viitorul primar general și cu viitorii consilieri generali să facem această acțiune în prima ședință în care noul Consiliu General este funcțional.

Sunt zone în sectorul 2 unde traficul este de-a dreptul un coșmar, vă dau ca exemplu Ștefan cel Mare, Lacul Tei, Lizeanu, Mihai Bravu. Aveți o soluție?

Nu există soluții magice. Există soluțiile dificile pe care le-au adoptat toate celelalte capitale europene: reducerea dependenței de mașină. Asta se poate face prin îmbunătățirea transportului în comun, astfel încât să fie comod și predictibil, și prin încurajarea transportului alternativ, cum ar fi cel pe biciclete și trotinete. Încurajez de asemenea soluțiile de ride sharing, de tipul Uber, Bolt, Lime ș.a.m.d., soluțiile noului secol.

Nu există pistă pentru biciclete/trotinete. Aveți în vedere construirea unora și pe unde ar urma să treacă?

Da, vreau să încurajez transportul cu bicicleta și trotineta. În acest sens, propun o nouă pistă de biciclete, în proporție de 70% destinată exclusiv bicicletelor și trotinetelor, pe fosta cale ferată care ducea grâne la moara lui Assan. Pista pleacă de la Moara lui Assan, trece pe la marginea Parcului Circului, apoi Galvani, strada Cerna, apoi spre parcul Verdi și într-un final Șos Fabrica de Glucoză. Este un traseu de 3,5 km care poate fi parcurs în 10 minute din zona Obor până în zona Promenada.

În acest context, spuneți în programul dvs. că vă doriți ca locuitorii sectorului să lucreze aproape de casă ca să ajungă la muncă pe jos sau cu bicicleta/trotineta. E realist, atâta vreme cât există aceste cartiere-dormitor, iar cartierele de business sunt departe?

Radu Mihaiu: Doresc să descurajez acest tip de dezvoltare, cu cartiere-dormitor și cartiere pentru afaceri. Țesutul urban trebuie să conțină funcțiuni pentru toate aspectele vieții cetățenilor, și pentru locuire, și pentru muncă, și pentru școală, și pentru timp liber.

Din acest motiv, vreau să încurajez un parc de inovare pentru industrii creative și afaceri noi în locul Uzinei de Reparații Atelierelor Centrale STB, astfel încât să nu mai avem industrie grea în mijlocul orașului, ci industrii care aduc o valoare adăugată crescută. În același timp, încurajăm și principiul „locuri de muncă aproape de casă”.

O altă problemă care face viața amară locuitorilor din sector este cea a locurilor de parcare. Toată lumea e nemulțumită, proprietarii de mașini, că nu au unde parca și că locurile se dau pe șpagă, pietonii, că nu mai pot circula pe trotuare din cauza mașinilor parcate. Spuneți în programul dvs. că veți optimiza atribuirea locurilor de parcare. Va duce acest lucru la creșterea taxelor? Ce alte măsuri aveți în vedere?

În sectorul 2 sunt 360.000 de mașini la 25.000 de locuri de parcare, iar taxa pentru locul de parcare este sub 60 de lei pe an. Mai puțin de 3 pachete de țigări. Este clar că acest preț nu poate acoperi nici măcar mentenanța asfaltului de sub locul de parcare și este clar că subvenționarea sa nu este o politică a viitorului, pentru că va genera o și mai mare aglomerație.

Este necesară o reajustare a prețului pentru locul de parcare. Locul de parcare ar trebui să nu mai fie neapărat individualizat (locul 13, spre exemplu), ci zonal, iar alocarea să se facă transparent. În acest moment, este total opac modul de alocare a locurilor de parcare, existând suspiciuni că ele sunt acordare în urma unor „atenții” care pot chiar depăși 200 de euro. Îmi doresc să facem transparentă alocarea tuturor locurilor de parcare (și propun o platformă electronică în acest sens – APET).

Poluarea e o problemă la nivelul întregului București, care este soluția pentru sectorul 2?

Cea mai mare problemă pe care o avem cu poluarea este că nu știm de unde vine. Toate statisticile care explică de unde vine poluarea se bazează pe date din 2014. Și asta pentru că, oficial, în sectorul 2, avem un singur senzor, care funcționează cu intermitențe. Îmi propun extinderea rețelei de senzori, astfel încât să știm cu exactitate de unde vine poluarea.

În paralel, vom adresa problemele care par să fie cauza: traficul, încălzirea și praful din construcții. Vom încuraja transportul alternativ și transportul în comun, vom reduce nevoia de încălzire prin anveloparea blocurilor și vom curăța mai bine străzile cu echipamente profesionale.

Spuneți trei măsuri pe care le veți lua din primele momente, dacă veți ajunge primar, și trei proiecte pe care vă angajați să le duceți la bun sfârșit în mandatul dv.

  1. Finalizarea caietului de sarcini pentru selectarea noului operator de salubritate și renunțarea la taxa de habitat.

  2. Audit cu o firmă externă și cu reputație pentru toate instituțiile din subordinea primăriei și consiliului local.

  3. Asigurarea curățeniei și serviciilor medicale în școli.

Vreau să duc la bun sfârșit 3 proiecte:

  1. Pista de biciclete de la Moara lui Assan la Fabrica de Glucoză

  2. Platforma de transparență totală a activității primăriei, APET. De acolo se vor putea vedea toate tranzacțiile făcute de primărie și toate alocările de resurse (parcări, clădiri ş.a.m.d.)

  3. Autobuze școlare, astfel încât părinții să-și poată lăsa copiii în siguranță în autobuz din stațiile STB și să nu mai meargă cu mașinile până la școală.

Credeți că votul în București va fi unul politic?

Așa cum în 2016 votul a fost politic, și acum cred că va fi în mare măsură politic. Bucureștenii au văzut ce înseamnă să fie conduși de PSD și s-au săturat. Vom scoate PSD-ul din primării, dar asta numai dacă ne prezentăm la vot. O prezență bună la vot va reașeza Bucureștiul pe o traiectorie europeană, nu una a subdezvoltării.

Cum calificați modul în care s-a desfășurat campania electorală?

Kompromatul pesedist a făcut ceea ce știe mai bine: dezinformare, provocări, au încercat să provoace incidente prin infiltrați. Bucureștenii însă s-au săturat de tacticile astea, sunt convins. Și din acest motiv îi invit pe toți la vot duminică, să nu avem încă patru ani pierduți!

Vlad Voiculescu îl susține pe Radu Mihaiu

Vlad Voiculescu, candidatul Alianței USR PLUS pentru postul de viceprimar al Bucureștiului, dă asigurări că Radu Mihaiu este candidatul de care are nevoie sectorul 2 pentru a rezolva probleme cu salubrizarea și poluarea:

„Radu Mihaiu are capacitatea de a reforma și de a face transparentă activitatea primăriei și va reda oamenilor spațiile care acum sunt în paragină, pentru ca acest sector să renască economic și social. Curățenia va fi printre prioritățile noastre la primării, iar împreună cu Radu Mihaiu ne vom lupta pentru o capitală mai curată, în care operatorii de salubritate să nu mai primească contracte pe pile, iar oamenilor să li se poată colecta gunoiul eficient, ca într-o capitală de secol 21. E timpul schimbării, iar acesta începe cu Radu Mihaiu la sectorul 2 și cu Alianța USR PLUS în primării.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22