Pe aceeași temă
În ciuda cererilor patronilor de hoteluri și restaurante, localurile situate în interior, fie că sunt mall-uri sau hoteluri vor rămâne închise din cauza riscurilor de contaminare cu Covid-19.
„Rămân terasele deschise dar nu şi restaurantele în interior. Deci încă se așteaptă pentru faza următoare. Asta e ce s-a discutat la acest moment, iar motivul e riscul de a răspândi în interiorul restaurantului pentru că e spaţiu închis, e aer condiţionat, e imposibil să stea lumea cu mască în spaţiul respectiv. Totuşi e restaurant şi nu ai cum să faci acest lucru, aşa că riscul rămâne încă ridicat. Asta a fost discuţia cu colegii noştri şi din cauza asta a rămas pe terase, în aer liber, dar la restaurante să se aștepte. La fel, mall-urile se deschid, dar nu se deschid cinematografele, zonele de alimentaţie din interior şi zonele de joacă pentru copii”, a anunţat Raed Arafat, la Antena 3.
Întârzierea chiar și cu o săptămână a redeschiderii restaurantelor și a hotelurilor va fi o lovitură extrem de gravă pentru industria turismului, a declarat luni, la Digi24, președintele ANAT, Nicolae Demetriade.
Marți, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă se impune să fie extinsă și după 15 iunie, cu mai puține restricții, dar cu obligativitatea în continuare a măștii de protecție în spații închise. „Nu putem deschide la 15 iunie, pentru că nu ne lasă Comitetul Epidemiologic. Restaurantele vor fi deschise și în interior după data de 1 iulie, dacă nu crește numărul de cazuri de COVID”, spun reprezentanții HoReCa, care citează surse din Guvern,
„Guvernanții ar trebui să înțeleagă că e așteptat cu nerăbdare momentul 15 iunie, întârzierea chiar cu o săptămână peste această dată ar genera o mare dezamăgire, iar pentru hoteluri și restaurante ar fi o lovitură extrem de gravă”, a spus Nicolae Demetriade.
Patronatele din domeniu au arătat, într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului, că este foarte important pentru întreaga industrie a turismului trecerea la faza a 2-a a relaxării restricțiilor pentru restaurante în cel mai scurt timp - 15 iunie 2020.
„Azi au fost reactivați o parte din angajați. Veniturile angajaților din industrie se bazează în mare parte pe bacșiș. Ei sunt astăzi în șomaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supraviețuirii. Reluarea activității restaurantelor va diminua numărul de angajați care vor fi concediați. Azi se estimează ca 30% din angajați își vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc săptămâna viitoare, numărul concedierilor va crește spre 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 150.000 de șomeri”, se arăta în scrisoarea deschisă. Practic, în urma acestor măsuri vor suferi cel mai mult restaurantele care nu beneficiază de terase, cum ar fi cele din centrele comerciale sau din hoteluri.