Pe aceeași temă
Arafat a precizat că, dacă scade numărul de noi cazuri de COVID-19 și impactul pe secțiile de ATI se stabilizează, atunci „nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”.
„Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a spus joi șeful DSU, Raed Arafat..
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: "Paştele este în aprlie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că din discuțiile pe care le-a avut cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o săptămână s-ar putea discuta despre eventuale măsuri de relaxare, în funcție de evoluția epidemiologică.
Întrebat la Antena 3, când se va renunța la restricții, premierul a răspuns: „Nu vreau să mă antepronunț. Am discutat cu dl ministru Rafila și el a spus că după 15 februarie, în funcție de datele în evoluția infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”.
Guvernul a prelungit starea de alertă cu incă 30 de zile, începând cu 7 februarie, rămânând în vigoare majoritatea măsurilor, între care interdicția de organizare a evenimentelor private și obligativitatea măștii de protecție inclusiv în aer liber.
O modificare importantă însă este că vor putea avea acces în supermaketurile din malluri și persoanele care nu au certificat COVID, adică cele care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală sau nu au test.
În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% în localitățile unde rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori și la o capacitate de 30% acolo unde incidența trece de 3. Accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ COVID. De asemenea, barurile, cluburile și discotecile rămân închise.