Raed Arafat, despre esecul operatiunii de salvare a femeii care s-a sinucis vineri in Capitala: Procedurile au fost respectate. Victima nu a cooperat

M. B. | 24.05.2015

Pe aceeași temă

Procedurile de salvare au fost respectate, dar victima nu a cooperat, este concluzia raportului privind intervenția pentru salvarea femeii care s-a sinucis vineri, aruncându-se de pe acoperișul unui bloc din Capitală, după circa 35 de ore de negocieri.

 

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne care conduce și coordonează Departamentul pentru Situații de Urgență, a prezentat duminică raportul referitor la operațiunea de salvare din zilele de 21 și 22 mai, când o femeie s-a aruncat de pe acoperișul unui bloc din București.

 

Despre perna pneumatică, adusă de cei de la ISU, dar nefolosită, Arafat a a declarat că  a fost o soluție excepțională, care "nu însemna că i-ar fi salvat viața".

 

"Noi folosim toate mijloacele posibile, nimeni nu poate fi sigur. Clădirea are 30 de metri, peste nivelul autorizat oficial prin cartea tehnică a pernei. Perna pneumatică a fost o soluție excepțională. Perna e folosită doar pentru persoanele cooperante care pot fi instruite", a explicat Raed Arafat, citat de Agerpres.

 

În cele aproape 35 de ore cât a stat femeia pe acoperiș, la fața locului a fost prezentă și o echipă de negociatori ai Poliției Capitalei pentru a o convinge pe femeie să coboare de pe clădire, a fost adusă și familie, a fost chemat și un preot, dar nimeni nu a reușit să o oprească să-și ia viața.

 

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri seara, la Realitatea TV, că perna a fost adusă, însă nu a fost umflată pentru că femeia a început să se agite când a văzut-o și exista riscul ca aceasta să sară tocmai din acest motiv.

 

CITIȚI ȘI: 

Vicepremierul Oprea ii cere lui Raed Arafat sa explice modul in care au acționat autoritatile in cazul femeii care s-a sinucis vineri in Capitala

 

Aceasta nu este prima tragedie ce părea evitabilă și în cazul căreia Raed Arafat declară că au fost îndeplinite procedurile. "Am avut personal medical. In plus, am avut si personal de la doua servicii de ambulanta. Rolul lor este ca, atunci cand ajung la fata locului, sa se subordoneze comandatului locului, sa raspunda la orice solicitare, sa pasticipe la operatiuni, sa intre si sa caute in limita lor de competenta si sa aplice toate manoperele medicale, triaj, tratament, totul pana la scoaterea bolnavilor la spital. Si aceste proceduri, din punctul de evdere al personalului medical si paramedical s-au respectat", declara pe 23 ianuarie 2014 Arafat, pe atunci secretar de stat la Ministerul Sănătății, după accidentul aviatic din Munții Apuseni.

 

"Comandatul interventiei in zona este numit de IGSU. Este un om din partea inspectoratului pe acest tip de interventii de situatii de urgenta. Din IGSU face parte si SMURD pe partea medicala.

In cazul unei catastrofe aviatice, coordonarea la fata locului este unica, iar acesteia i se subordoneaza SMURD si serviciul de ambulanta", mai spunea șeful SMURD.

 

CITITI SI: Accidentul aviatic din Apuseni: PARCHETUL MILITAR a inceput urmarirea pentru UCIDERE din culpă, VATAMARE corporală si NEGLIJENTA in serviciu

 

În urma acelei drame, când avionul a fost descoperit de localnici și nu de salvatori, premierul Victor Ponta a decis modificarea legislației privind intervențiile de urgență și numirea lui Arafat secretar de stat în Ministerul de Interne, primind și conducerea IGSU. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22