Raed Arafat impune carantină în Timișoara și comunele limitrofe pentru încă 72 de ore

Redactia | 21.03.2021

Timișoara și comunele limitrofe rămân în carantină. Măsura a fost deciză de Raed Arafat, după consultări cu conducerea Ministerului Sănătății, și este valabilă pentru încă 72 de ore.

Pe aceeași temă

UPDATE - Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), salută decizia de continuare a carantinării municipiului. El s-a abținut la votul în cadrul Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș.

Continuarea carantinării căzut la vot în consiliul pentru situații de urgență local ocal pentru că nu au fost întrunite 2/3 din voturile necesare în cadrul CJSU, astfel că restricțiile urmau să fie ridicate începând cu luni dimineață, ora 00:00.

”Politizarea carantinării aici, la Timișoara, a dus la blocajul din CJSU și de aceea decizia a fost luată de către Guvernul României, prin ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o și decis-o acum două săptămâni, pentru Timișoara și toate cele 4 comune periurbane. Am atras atenția ieri că modul în care se iau deciziile privind carantinare este viciat și lipsit de asumare”, spune Dominic Fritz.

Președintele Consiliului Județean: O bătaie de joc la adresa timișorenilor

Liderul Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, duminică seara, că prelungirea carantinei de către secretarul Raed Arafat este „o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană”.

El cere încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare.

Nica susţine că în repetate rânduri le-a atras atenţia, lui Raed Arafad şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre inutilitatea carantinei, care este doar formală, realitatea demonstrând că rata de infectare continuă să crească, iar secţiile de ATI sunt în aceeaşi stare.

„Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare”, susţine Alin Nica, într-o postare pe Facebook.

Liderul administraţiei judeţene menţionează că a cerut explicaţii şi a propus soluţii, dar răspunsul final al celor doi oficiali a fost „ignorarea deciziei democratice, prin vot”, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi instaurarea unei carantine „nedrepte, din pix, fără nicio susţinere reală”.

„Cer încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare. Raed Arafat, secretarul de stat care hotărăşte pentru timişoreni împotriva voinţei lor, este cel care a achiziţionat şi apoi a abandonat patru unităţi mobile ATI prin diferite curţi (de spitale – n.r.) din ţară, una chiar în Timişoara, la Spitalul Municipal. În timp ce noi suplimentăm paturile ATI cu eforturi financiare uriaşe, Raed Arafat nu găseşte o soluţie să încălzească unităţile mobile. Îmi este mie ruşine şi îmi cer scuze populaţiei pentru modul abuziv şi ineficient în care Raed Arafat şi Vlad Voiculescu au ales nu doar să ignore suferinţa timişorenilor, ci să le-o sporească”, afirmă Alin Nica.

El adaugă că, deşi de la Bucureşti poate nu se vede, oamenii din Timişoara şi zona limitrofă aflată în carantină sunt disperaţi, părinţii sunt nevoiţi să îşi lase copiii singuri acasă, fără supraveghere şi fără educaţie, pentru a nu-şi pierde locul de muncă.

„Aţi distrus economia locală, aţi călcat în picioare industria de servicii şi operatori economici care plătesc bani mulţi la bugetul de stat. Îngenunchiaţi cetăţenii care finanţează sistemul medical. Toate acestea dintr-un orgoliu stupid şi un joc pueril de imagine. Dacă vreţi să ajutaţi Timişoara, încetaţi presiunea asupra CJSU Timiş. Ce urmăriţi? Desfiinţarea lui, dacă nu votează ce doriţi? Trimiteţi mai multe vaccinuri în centrele de vaccinare, printre care primul centru de vaccinare non-stop de la Spitalul Judeţean. Încurajaţi populaţia, nu o mai pedepsiţi, căci vă asigur că singura cale de luptă împotriva virusului este alături de timişoreni, împreună cu ei, nu împotriva lor”, încheie Alin Nica.

Carantină la Timișoara, impusă de la București

„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00”, se arată într-un comunicat transmis de Grupul de Cominicare Strategică.

„Această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP”, mai precizează sursa citată.

Măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național.

Timișoara nu a mai prelungit carantina, deși rata de infectare a crescut.

După decizie, președintele Consiliului Județean a spu că „a fost eliminată măsura nedreaptă”.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a amânat prelungirea carantinei din Timișoara. Asta, chiar dacă analizele făcute de Direcția de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică au spus că este nevoie de o prelungire a restricțiilor.

Timișoara a intrat în carantină în 8 martie, cu 7,49 cazuri la o mie de locuitori, dar, cu toate acestea, incidența infectării a continuat să crească și după două săptămâni de restricții, depășind rata de infectare 8 la mia de locuitori.

Spitalele din Timișoara sunt pline cu pacienți cu COVID, iar autoritățile caută soluții pentru suplimentarea numărului de paturi de ATI.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22