Pe aceeași temă
Declarațiile lui Arafat vin după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat marți că se așteaptă la revenirea la normalitate la finalul lunii martie, ceea ce presupune renunțarea la starea de alertă, după aproape doi ani.
Șeful DSU a declarat miercuri că acest val al pandemiei ar putea fi ultimul val semnificativ, ulterior coronavirusul putând deveni endemic, sau chiar gripă, așa cum susțin unii cercetători. „Se poate ca dupa acest val sa revenim cat mai aproape de normalitate si sa vedem daca dupa asta mai apare ceva sau apare doar o infectie usoara cum este acum cu Omicron care sa nu duca la o presiune mare pe sistemul sanitar. Semnele sunt pozitive pe termen de 1-2 luni, duc spre ideea ca putem reveni la o apropiere cat mai mare de normalitate”, a spus Raed Arafat.
Totuși, subliniază el, acestea, „sunt speranțe, sunt păreri”. În luna martie se va face o analiză asupra oportunității prelungirii stării de alertă: „Rolul starii de alerta e sa ne permita sa rezolvam anumite lucruri, sunt persoane angajate si detasate pe starea de alerta si daca se opreste starea de alreta aceste lucruri nu vor mai exista, or trebuie o stare de normalitate care sa nu mai necesite aceste masuri”, a explicat Arafat.
Revenirea la starea de normalitate înseamnă și ridicarea restricțiilor. Inclusiv la obligativitatea certifiatului verde pentru acces în diverse instituții, mall-uri sau săli de spectacol.
„Raman cu o mica rezerva pentru ca pot aparea surprize. Daca ajungem sa nu mai avem nevoie de masca de protectie atunci numai avem alte restrictii de ridicat”, a conchis șeful DSU: