Pe aceeași temă
După anunțul PSD că nu va vota nici în ruptul capului continuarea stării de alertă după 15 iunie propusă de Guvernul Orban, liderul PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu Dan Barna și Victor Ponta, au avut miercuri o întâlnire cu Raed Arafat, la Parlament. În concluzie, a rămas așa cum se stabilise înainte, decretul pentru instituirea stării de alertă va pica la vot în Parlament.
Totuși, Raed Arafat a promis că va prezenta foarte clar situația actuală și riscurile dacă se va renunța brusc pe 15 iunie la starea de alertă. Urmează o nouă întâlnire în care se va continua discuția privind restricțiile care vor rămâne în vigoare după 15 iunie.
Surse din PSD citate de HotNews spun că social-democrații vor să vină cu un proiect de lege prin care să se implementeze unele măsuri pentru protecția populației, dar fără instituirea stării de alertă
„Arafat a zis că va veni cu cifre și analize la proiectul de HG privind prelungirea stării de alertă. Decidem atunci. Am ținut toate porțile deschise, dar vrem să vedem fundamentare solidă și tratare diferențiată de la zonă la zonă”, au declarat surse politice din USR, pentru Digi24.ro.
La întâlnire, PSD a mai cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.
Raed Arafat le-a transmis liderilor politici că există în continuare un risc mare de infectare și că se impune prelungirea stării de alertă.
Potrivit surselor citate la întâlnirea cu Arafat s-a căzut de acord pe câteva puncte:
redeschiderea spitalelor pentru că bolnavii cronici trebuie să aibă acces la tratament
oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern
cei care vin din zone cu risc epidemiologic să stea în izolare 14 zile dar să fie și testati la finalul acestei perioade
trebuie să se păstreze purtarea măstii în spații închise și distanțarea socială
Social democrații se tem că Guvernul Orban ar putea să folosească ca armă politică refuzul lor de a prelungi starea de alertă. „Au controlul Comitetul Național pentru Situații de Urgență și ei controlează și anunță cazurile și decesele de coronavirus. Pot foarte simplu să umble la cifre și să ne anunțe că a crescut numărul infectărilor și uite Parlamentul e de vină. Trebuie să găsim o soluție legislativă", au explicat sursele din interiorul PSD. Social democrații susțin că așteapă să vadă popunerea concretă a Guvernului pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă.
După declararea stării de alertă, pe 15 mai, autoritățile au putut să mențină o serie de restricții. De exemplu, în cazul deplasărilor în între localități a fost nevoie la început pentru declarații pe proprie răspundere, eliminate ulterior. Pe aceeași bază, s-a impus portul măștii de protecție în spații închise, s-a menținut decizia ca mall-urile și restaurantele să rămână închise, evenimentele culturale, private sau competițiile să se desfășoare cu un număr redus de participanți sau fără spectatori.
Totodată, s-au putut aplica amenzi pentru încălcarea măsurilor de izolare sau de carantină. În perioada stării de alertă, unele restricții au fost ridicate gradual.
Dacă Parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de alertă, toate restrictiile vor fi anulate.