Pe aceeași temă
Rafila a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt câteva lucruri în neregulă legate de modul cum vor fi utilizate aceste certificate, relatează News.ro.
„Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestora certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii”, a declarat Rafila.
El a precizat că România nici nu ar putea testa copiii sub 12 ani deoarece nu are această capacitate.
„O familie, părinţii sunt vaccinaţi, au un certificat verde, vor să meargă copilul lor la cofetărie sau vor să meargă la un film sau vor să meargă să vadă un spectacol de teatru pentru copii, nu pot face acest lucru decât dacă copilul lor este testat ori lucrul ăsta gândiţi-vă că sunt vreo aproape două milioane de copii în această situaţie, ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condiţiile în care în momentul de faţă numărul de teste care se face săptămânal la nivel naţional pentru toate categoriile e de vreo 350.000”, a precizat Rafila.
El a menţionat că aceste scăpări ale hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă trebuie corectate de îndată şi nu trebuie restricţionat accesul copiilor la diverse activităţi.
Hotărârea de Guvern care introduce obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități atunci când rata de incidență COVID depășește 3 la mie prevede exceptarea copiilor mai mici de 6 ani.