Pe aceeași temă
„Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere – aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată. Aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 - 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.
Ministrul afirmă că apoi va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri.
„Apoi ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a adăugat ministrul.
Totodată, Rafila a atras atenția că în unele judeţe sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, săptămâna viitoare unităţile de învăţământ ar putea trece în online.
”Capacitatea de testare a crescut, încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, medicii de familie, de exemplu, ieri au efectuat doar 7% din totalul probelor, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 - 8.000. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat că tendinţa de creştere a cazurilor va continua.
”Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până la 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei (...) Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi. Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ în unul dintre judeţele ţării”, a completat ministrul Sănătăţii.
Acesta a precizat că mai puţin de 40% dintre paturile ATI sunt ocupate, dar situaţia se aglomerează în unele judeţe.
”La ATI, ne găsim sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar, sunt, de asemenea, judeţe care prin caracteristicile locale au mai puţine paturi ATI şi acolo este posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat”, a mai afirmat ministrul.