Rafila: Ne aşteptăm la o nouă „creştere spectaculoasă” a cazurilor de COVID de peste 40.000 pe zi

L. G. | 27.01.2022

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că se așteaptă ca săptămâna viitoare să se treacă de 40.000 de cazuri de Covid pe zi după ce două zile la rând s-au înregistrat peste 30.000 de noi infectări

Pe aceeași temă

„Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere – aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată. Aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 - 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.

Ministrul afirmă că apoi va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri. 

„Apoi ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, a adăugat ministrul.

Totodată, Rafila a atras atenția că în unele judeţe sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, săptămâna viitoare unităţile de învăţământ ar putea trece în online.

 

”Capacitatea de testare a crescut, încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, medicii de familie, de exemplu, ieri au efectuat doar 7% din totalul probelor, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 - 8.000. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila. 

Ministrul a precizat că tendinţa de creştere a cazurilor va continua. 

”Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până la 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei (...) Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi. Judeţul Cluj  are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii  de învăţământ în unul dintre judeţele ţării”, a completat ministrul Sănătăţii. 

Acesta a precizat că mai puţin de 40% dintre paturile ATI sunt ocupate, dar situaţia se aglomerează în unele judeţe. 

”La ATI, ne găsim sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar, sunt, de asemenea, judeţe care prin caracteristicile locale au mai puţine paturi ATI şi acolo este posibil ca de săptămâna viitoare  să începem transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat”, a mai afirmat ministrul. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22