Rafila: Nu avem transmitere comunitară a variantei Omicron în România

Redactia | 23.12.2021

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că în România nu există, în acest moment, o transmitere comunitară a variantei Omicron a coronavirusului.

Pe aceeași temă

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că în România nu există, în acest moment, o transmitere comunitară a variantei Omicron a coronavirusului. Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, Rafila spune că toate cele 16 cazuri au o legătură cu o călătorie dintr-o zonă afectată și că va fi nevoie de încă o săptămână pentru a vedea dacă Omicron va începe să se transmită comunitar în România.

Alexandru Rafila: Nu există o răspândire comunitară, este exclus să existe în acest moment o răspândire comunitară. Practic, toate cazurile, cu o singură excepție, cred, din cele 16 înregistrate în România au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zonă afectată, fie au legătură cu o persoană care a venit de acolo, deci e clar că nu discutăm de o transmitere comunitară.

Mai mult, din ce s-a secvențiat până acum, atât în sectorul public cât și în sectorul privat, nu au fost identificate cazuri care să poată să pună o astfel problemă. Dar în momentul în care apar persoane infectate care sunt răspândite mai ales pe un areal mai mare atunci putem să discutăm de o transmitere comunitară, nu e cazul acum, să vedem peste o săptămână.

Carla Tănasie: De ce luați această marjă de o săptămână?

Alexandru Rafila: Avem și o perioadă de incubație a bolii, știți bine că ea are o perioadă de 4-5 zile până când apare simptomatologia. O săptămână – 10 zile, să avem două cicluri de transmitere ca să putem să vedem dacă, într-adevăr există o transmitere comunitară sau dacă numărul de cazuri începe să crească și în România.

 Sigur, noi nu putem evolua în afara cadrului de evoluție din celelalte țări înconjurătoare. Nu se poate așa ceva. Important, însă, este să găsim soluțiile ca să nu avem așa de multe cazuri într-un timp foarte scurt. Atunci când ai multe cazuri automat se ajunge și la spitalizări numeroase, la blocărea sistemului de sănătate și la decese nu numai din cauza infecției cu noul coronavirus ci și cu alte cauze de boală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22