Pe aceeași temă
Întrebat de ziariști dacă propune o carantină la nivel național, Rafila a spus: ”Da, dar una care să țină cont de realități. Trebuie să fie o reducere a activităților sprijinită de populație, care se face împreună cu participarea celor afectați, explicată și acceptată de comun acord. Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”.
El a spus că a avut discuții cu reprezentanții mediului privat și ai sindicatelor și va trimite guvernului o serie de propuneri. ”Toate lumea are dreptul la opinie. Totuși, fiecare trebuie să înțeleagă, suntem afectați de acest număr înfiorător de 500 de decese zilnic. Noi putem controla acest lucru într-un timp mai scurt, pentru a limita pagubele umane și economice. Sau putem veni cu jumătăți de măsură și tergiversări, și rămânem în fruntea clasamentul la morți. Lucrul acesta e intolerabil”, a spus Rafila.
El a spus că printre propunerile pe care le va trimite guvernului se numără reducerea activității în sectorul Horeca ”pentru o perioadă limitată de timp”, despre care a spus că e susținută de organizațiile patronale, dar cu condiția ca guvernul să-și asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate. ”Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activitățile să rămână deschise. Această situație de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncrederea sectorului privat. Nu vreau să intru în detalii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanți. Dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a mai spus Rafila.
Rafila a spus că în ultimele zile a avut discuții formale despre pandemie cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale, ai principalilor operatori economici și ai mediului de educație.
În ceea ce privește legea picată în Senat privind obligativitatea Certificatului verde, Rafila a spus că PSD va propune amendamente în Camera Deputaților. ”Proiectul de lege nu trebuie să fie discriminatoriu și nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului de sănătate. O formă rescrisă a proiectului trebuie să fie pe o perioadă foarte clar determinată, nu doar pe perioada stării de alertă, care durează de un an și jumătate. Nu putem să nu sprijinim și accesul la testare, dar trebuie încurajat de stat, iar prevederile legate de plata testelor nu credem că sunt bune”, a spus el într-o declarație de presă.