Rafila: Urgența este să organizăm tratarea pacienților cu forme ușoare și medii în afara spitalelor

Laurentiu Gheorghe | 29.03.2020

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că de luni România intră în scenariul 4 al crizei Covid-19 și trebuie organizată urgent tratarea formelor ușoare și medii la domiciliu

Pe aceeași temă

În scenariul 4, care se aplică la mai mult de 2.000 de cazuri confirmate de Covid-19, spitalele trebuie degrevate pentru a putea interna cazurile grave și critice, iar pacienții cu forme medii și ușoare să fie tratați la domiciliu a explicat Alexandru Rafila la Digi24:

„Cel mai probabil, de mâine intrăm în scenariul IV. S-ar putea întâmpla și marți, dar cred că mai probabil mâine. Urgența noastră este să organizăm tratarea pacienților în afara spitalelor, ca să nu suprasolicităm spitalele. 80% sunt forme ușoare sau medii, doar 20% fac forme mai grave sau critice, a declarat Alexandru Rafila.

Despre tânăra de 27 de ani decedată duminică, în urma infectării cu COVID-19, Rafila a declarat că aceasta suferea de diabet zaharat încă din copilărie și că evoluția bolii este diferită în funcție de vârsta la care persoanele capătă diferite afecțiuni medicale. Președintele Asociației de Microbiologie a menționat că persoanele care trebuie protejate sunt vârstnicii și cele care suferă de afecțiuni cardiologice, hipertensiune, afecțiuni pulmonare cronice, diabet, cancer etc:

„Probabil avea diabet din copilărie, se numește diabet de tip I, și sunt persoane predispuse la astfel de îmbolnăviri (…) Nu este similar să te îmbolnăvești la vârsta de 80 de ani și alta e la 30 de ani, evoluția e diferită. Cele mai vulnerabile categorii expuse la COVID-19 sunt persoanele care suferă de probleme cardiologice, hipertensiune arterială, afecțiuni pulmonare cronice, diabetul, persoanele bolnave de cancer etc”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi24.

„Să mă testez ca să văd dacă sunt bolnav nu are niciun fel de rost pentru că acum poți să fii negativ și după aceea să te contaminezi. Deci rezultatul este nul (…) Una este să avem 90% îmbolnăviri în rândul tinerilor și alta este să avem procentul acesta la persoane vulnerabile, care vor pune presiune pe sistemul medical. Deci trebuie să avem grijă la protejarea persoanelor vulnerabile”, a mai spus Alexandru Rafila.

Președintele Asociației de Microbiologie a mai declarat că, în opinia sa, România va depăși 10.000 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus până la 15 aprilie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22