Raluca Prună: DIICOT trebuie să aibă propria poliție judiciară, după modelul DNA

Silvia Simion | 01.02.2016

Dubla subordonare a polițiștilor judiciari care colaborează cu DIICOT este un model nefuncțional, aceștia fiind delegați pentru a lucra la un anumit dosar sub îndrumarea procurorului, dar rămânând dependenți de structura ierahică din poliție.

Pe aceeași temă

 

Vreau să eficientizez activitatea. Pornesc de la un model care funcționează, DNA, și care are propria sa poliție judiciară. Între 2000 și 2004, în perioada negocierilor pentru aderare, am avut asemenea discuții și n-am reușit să reglăm situația. Nu e ușor, este un subiect care creează mari sensibilități, dar avem un model funcțional – DNA”, declară ministrul Raluca Prună pentru Revista 22.

Ea susține că se întâmplă ca un procuror să fie desemnat să instrumenteze un dosar împreună cu un ofițer de poliție judiciară, dar cel din urmă poate fi oricând scos din anchetă, această decizie fiind este la latitudinea ierahiei lui din poliție, în funcție de ce urgențe și priorități are poliția.

Polițistul judiciar trebuie să se bucure, în primul rând, de o anumită stabilitate, să nu aibă dublă subordonare și să fie specializat, pentru că nu orice ofițer de poliție poate să facă poliție judiciară. Rolul polițistului judiciar este extrem de important. Nu urmăresc altceva decât să extind un model de bună practică la DIICOT, într-un context în care discuțiile și pe plan european sunt foarte mult centrate pe combaterea terorismului, a criminalității cibernetice, a traficului de ființe umane, vedem acum și cu migrația. Deci cred că și agenda europeană justifică pe deplin consolidarea DIICOT”, își argumentează poziția ministrul Justiției.

 

Raluca Prună a declarat pentru Revista 22 că susține proiectul de lege de modificare a funcționării DIICOT în sensul trecerii în subordinea Parchetului a unei părți din poliția judiciară, pe care și-o vor selecta procurorii, așa cum s-a întâmplat și la DNA. ”De exemplu, parchetele au nevoie de polițiști judiciari, de exemplu, pentru combaterea evaziunii fiscale, care este obiectiv de interes național. Dacă toți admitem că este de interes național și suntem serioși în legătură cu asta, trebuie să dăm și mijloacele procurorului de a combate evaziunea fiscală. Și fără poliție, care să lucreze sub directa îndrumare a procurorului, cred că ne mințim și n-o să avem nici un fel de rezultat”, spune ministrul Justiției.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22