Pe aceeași temă
„Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, dimpotrivă, e probabil cel mai bun procuror şef al DNA de când e DNA.
Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de procurori, legea vorbeşte de mandate de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o dată. Există posibilitatea ca fără o procedură anume şi pe baza unor rezultate statistice, persoana care se află la conducerea unui anumit parchet să poată fi reînvestită.
Este prematur să spun dacă aş avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi. Nu cred că pot face evaluări în direct privind o performanţă a procurorilor de cel mai înalt nivel în România”, a declarat ministrul Justiţiei, la Digi24.
în luna aprilie a acestui an, procurorul general și procurorul șef al DNA își încetează mandatale (de cate trei ani).
Propunerea procurorilor șefi se face de către ministrul justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a CSM, numirea fiind făcută de către președintele României.
Într-o declaratie de la sfarsitul anului, Raluca Pruna lasase sa se inteleaga ca nu ar numi-o pe Kovesi la conducerea DNA pentru a nu antagoniza societatea.
"Ar fi neserios din partea mea sa ma lansez în speculatii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus ca legea da posibilitatea reînvestirii unei persoane, însa iarasi cred ca societatea româneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate.
Eu înteleg din motive de transparenta sa fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanta, astfel încât sa fiu împacata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului si, finalmente, pe masa presedintelui. Nu voi face o procedura complicata, pentru ca la aceste functii de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligatia morala, si am sa fac asta, sa merg personal în tara, la curtile de apel si la parchetele de pe lânga curtea de apel sa-i încurajez pe cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura" , spunea Raluca Pruna, intr-un interviu acordat Romania Libera.
Despre modificarea pachtului de legi privind justiția
„Am vorbit despre modificarea pachetului adoptat în 2004 privind justiţia, acum la11 ani de la adoptarea acestui pachet, CSM spune că a făcut propuneri pentru îmbunătăţire. Vorbim de legi organice, nu se pot modifica prin ordonanţă de urgenţă, nu sub mandatul meu M-am întâlnit cu asociaţii de magistraţi care au spus că în anumite puncte nu se regăsesc în acest proiect.
Dincolo de acest lucru, trebuie spus că orice proiect de modificare a unei legi organice trebuie supus unei consultări publice.
Discuţia nu a privit în mod particular numirea în parchete, dar e adevărat că această numire în parchete figurează printre propunerile de modificare. În 2004 când pachetul de legi au fost adoptate, propunerea era la CSM, legea a fost modificată în 2005. Trebuie să avem o dezbatere dar spun că, din cauză că nu vreau sub mandatul meu să modific prin OUG aceste legi, nu am decât opţiunea de a respecta aceste legi.
Legea recunoaşte procurorul ca pe un magistrat, dar procurorul faţă de judecător, funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Avem acest principiu în Constituţie, aşa că nu este împotriva bunelor practici ca propunerea să fie făcută de ministrul justiţiei, indiferent cine e acesta.
Va fi un an complicat, un an în care acest CSM este în ultimul an de mandat, am discutat în şedinţa anterioară de plen despre calendarul alegerilor, avem un consiliu care anul acesta îşi termină mandatul, avem un parlament care e în ultimul an de mandat, avem un ministru pentru un mandat limitat de un an”, a declarat Raluca Prună.