Pe aceeași temă
De data aceasta în loc sa-i numeasca pe Ramona Săseanu și Liviu Popescu printr-un proiect de hotarare adoptat in plenul reunit al Parlamentului, coalitia a decis sa rezolve problema printr-o hotarare a Birourilor permanente reunite din Parlament. In acest mod, hotararea nu mai poata fi atacata din nou la CCR, intrucat doar hotararile plenului pot fi contestate.
Acesta este si motivul pentru care miercuri, dupa ce puterea a deschis subiectul TVR in plenul reunit, parlamentarii coalitiei au parasit sala, astfel incat nu s-a mai creat cvorum sa se poata vota noi numiri.
„Constatăm că nu este cvorum. Faţă de această situaţie, vă amintesc dispoziţiile art. 46 alin. 8 din Legea 41/1994 privind organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. În situaţia în care plenul Camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari”, a spus, miercuri, preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat că numirea a fost făcută pentru a asigura conducerea acestor instituţii în urma deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale.
Parlamentarii PSD nu au participat la şedinţa de joi a Bpr.
PSD va ataca decizia pentru „abuz în serviciu”
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a criticat joi decizia birourilor permanente reunite de a numi directorii generali interimari la TVR și Radioul public, pe care o consideră ilegală, și a anunțat că PSD va ataca decizia „inclusiv pentru abuz în serviciu”.
„Astăzi, în disprețul profund al legii și procedurilor, birourile permanente reunite au decis, în absența asumată a membrilor PSD, numirea ca interimari la televiziune și radio a acelorași doi candidați respinși de CCR. De ce ilegal? Pentru că: CCR a decis că numirea conducerilor interimare a SRTv și SRR sunt neconstituționale. Ieri, deși la începutul ședinței de plen reunit exista cvorum de ședință, la momentul votării (ilegale) a conducerilor amintite, înscrisă pe ordinea de zi, parlamentarii puterii au ieșit din sală. Deși neprocedural (în ședința anterioară puterea a cerut confirmarea cvorumului la vot), s-a declarat lipsă de cvorum și s-a suspendat ședința. Forțând aplicarea art. 46 alin. 8 din legea 41/1994, BPR au numit azi ca interimari pe aceiași doi a căror numire a fost declarată neconstituțională”, a declarat Lucian Romașcanu.
Romașcanu susține că PSD „va ataca legal, inclusiv pentru abuz în serviciu, această acțiune toxică a majorității”.
În opinia liderului senatorilor PSD, procedura care ar fi trebuit respectată în cazul numirii conducerilor de la TVR și Radioul public ar fi inclus un program de audiere a unor noi propuneri în comisii.
„Comisiile să se întrunească în ședință comună și să emită raport, plenul reunit să se întrunească pentru vot și să se constate lipsa de cvorum. BPR să voteze în urma raportului conf. art. 46 alin. 8 din legea 41/1994”, a detaliat Romașcanu într-o postare pe Facebook.
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi pe 11 mai, de Parlament, directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019, ceea ce a dus la demiterea Consiliilor de Administraţie ale celor două societăţi.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, pe 17 iunie, sesizarea Partidului Social Democrat şi a decis că hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR sunt neconstituţionale.