Rapelul pentru vaccinul anti-Covid poate fi administrat până la 42 de zile după prima doză

Laurentiu Gheorghe | 22.01.2021

Rapelul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi amânat cu până la 42 de zile, deși în prospect e trecută o perioadă de 21-28 de zile, a comunicat Comitetul de coordonare a vaccinării.

Pe aceeași temă

Precizarea Comitetului de coordonare a activităților privind vaccinarea din România vine după ce livrările de doze de vaccin sunt întârziate în această săptămână și o parte dintre cei cărora li s-a administrat prima doză s-ar putea să nu poată fi programați pentru rapel în perioada celor 21-28 de zile, așa cum se recomandă în prospectul vaccinului.

Reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează, însă, că „persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană".

Potrivit prospectul vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech, "Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la un interval de cel puțin 21 zile una de alta. Persoanelor cărora li s-a administrat o doză de Comirnaty trebuie să li se administreze a doua doză de Comirnaty pentru completarea schemei de vaccinare."

În ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, în cazul acestuia, rapelul este recomandat în prospect la 28 de zile de la administrarea primei doze.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a anunțat astăzi că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni. "A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată", se arată în recenta îndrumare transmisă de CDC. "Însă, dacă nu este posibilă respectarea intervalului recomandat, a doua doză a vaccinurilor împotriva Covid-19 a Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi programată pentru administrare cu până la 6 săptămâni distanță (42 de zile) după prima doză", afirmă CDC.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot vineri, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.

„A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată”, se arată în recenta îndrumare transmisă de CDC.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22