Rapoartele privind arhiva SIPA, publice. Fonduri operative necheltuite la data desfiinţării

E.b. | 10.06.2017

Ministerul Justiţiei a făcut publice, vineri seară, rapoartele comisiilor privind arhiva SIPA. Procesul verbal al desigilării fişetului a fost semnat de Horia Georgescu, Iulia Scântei, Marius Iosif şi Alexandru Şerban.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unui proces-verbal din aprilie 2008, întocmit la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în timpul mandatului lui Tudor Chiuariu (foto), a fost desigilat un fişet metalic în care se afla suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la dată desfiinţării SIPA.

 

Procesul verbal al desigilării fişetului a fost semnat de Horia Georgescu, Iulia Scântei, Marius Iosif şi Alexandru Şerban, transmite News.ro.
 
Pe 31 mai 2007, o comisie înfiinţată din ordinul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a ajuns la concluzia că prima Comisie instituită de Monica Macovei a avut ca scop exclusiv inventarierea arhivei SIPA. Comisia a finalizat inventarierea la sfârşitul lui 2006
 

Concuziile acestui raport arată că prima comisie, formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu, a avut ca scop analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA şi depozitate la sediul ANP. „Comisia nu a făcut un raport pe care să-l înainteze MJ privind destinaţia arhivei operative. Nu se putea face acest raport cu doar doi oameni”, se arată în raportul înaintat către Cătălin Predoiu. 
 

Pe 31 mai 2017 s-a format o nouă comisie din care făceau parte judecători şi procurori detaşaţi în MJ. Aceştia au efectat  17 deplasări la sediul ANP, unde era depozitată arhiva SIPA. În aprilie 2008, comisia arăta în raport că membrii comisiei stabilite de fostul ministru Monica Macovei în februarie 2005 au ridicat documente din arhiva operativă a Serviciului de Informaţii Clasificate din MJ, nu din arhiva SIPA, pe care le-au predat ministrului.
 

În urma acestui raport, membrii Comisiei au recomandat sesizarea organelor competente şi inventarierea tuturor documentelor din arhiva SIPA
 
Un alt raport privind activitatea Comisiei de verificare instituită în septembrie 2007 arată că fostul ministru Monica Macovei a cerut consilierului prezidenţial Sergiu Medar emiterea în CSAT a unui ordin prin care să se redistribuie suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la data desfiinţării SIPA. Acest lucru s-a întâmplat şi pe 19 ianuarie 2007 - şeful biroului de informaţii clasificate din cadrul MJ a predat şefului ANP Bogdan Alexandru întreaga sumă de bani
 
Membrii comisiei mai arată în raport că nu au identificat înscrisuri financiar-contabile privind cheltuielile operative ale SIPA, iar Florian Ungur, fost şef de birou în serviciul de informaţii clasificate, a declarat că "SIPA nu a cheltuit fonduri pentru cheltuieli operative din 31.06. 2006”, data desfiinţării serviciului.
 
"Din punct de vedere managerial, pe durata mandatului fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, responsabilitatea managerială cu privire la modul de gestionare a cheltuirii fondurilor operative ale SIPA aparţin conducerii SIPA”, se mai arată în raportul semnat de Horia Georgescu, Laura Scântei şi Iosif Marius.
 

Hotărârea de Guvern privind arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dând posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea şi predarea documentelor către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Arhivele Naţionale să predea informaţii către organele judiciare dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22