Raport al MJ despre „scriitorii” privilegiaţi de la Penitenciarul Poarta Albă VIDEO

E.b. | 30.07.2016

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției scoate la iveală o serie de nereguli legate de tratamentul pe care îl primesc anumiţi deţinuţi din Penitenciarul Poarta Albă atunci când vor să publice "lucrări ştiinţifice".

Pe aceeași temă

 

George Becali ar fi scris o carte în şapte ore, iar vărul lui, Giovani, s-ar fi mândrit cu opere elaborate de altcineva. Maricel Păcuraru, Miron Mitrea sau Cristi Borcea sunt alţi privilegiaţi, potrivit raportului obţinut de HotNews.ro.
 

Inspectorii de la Ministerul Justiţiei au dubii mari că patronul Stelei putea să scrie o carte în timp record fiindcă au găsit o cerere făcută de el, plină de greşeli, care arată că George Becali nu pare să aibă prea multe în comun cu condeiul. „Am fost în voit şi în acest timp am acesat soitul Parlamentului Europei şi al României mi-am reîmprospătat memoria cu discursurile şi acţiunile mele despre care vreau sa scriu”, este paragraful din raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiție care ar fi fost scris de George Becali. 


George Becali este unul dintre deţinuţii favorizaţi la Penitenciarul Poarta Albă. Ar fi fost trimis să muncească la academia de fotbal a finului său, Gheorghe Hagi. 

 

De un regim preferenţial s-ar fi bucurat şi fostul ministru Miron Mitrea. El ar fi lucrat pentru firma unei cunoştinţe.

 

Corpul de Control a găsit nereguli şi în modul în care deţinuţii s-au documentat înainte de elaborarea lucrărilor ştiinţifice. Unii ar fi cerut cărţi care nu aveau legătură cu tema pe care o abordau, alţii nu au scris nicio fişă cu bibliografia din care s-au inspirat, scrie digi24.ro.


Şi numele lui Ioan Becali apare şi el în raportul Ministerului Justiţiei. El ar fi muncit aproape 200 de ore şi ar fi scris trei cărţi. După ce le-au analizat şi au cerut mai multe înscrisuri conducerii penitenciarului, experţii au descoperit altceva.


„Se conturează suspiciuni rezonabile cu privire la o redactare anterioară a acestei lucrări de o altă persoană, din afara mediului penitenciar”, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiție.

 

Ceilalţi deţinuţi au fost discriminaţi şi nu s-au bucurat de aceleaşi privilegii pe care le-au avut infractorii cunoscuţi, arată raportul. Concluziile vor ajunge şi la conducerea Administraţiei Penitenciarelor, iar şefii de la Poarta Albă ar putea fi sancţionaţi.

 


Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat că MJ va pune pe masa Guvernului un text care să nu sancționeze munca intelectuală, însă a admis că, personal, consideră că locul cercetării științifice nu este, deloc, în penitenciar.


La sfârşitul lunii ianuarie, odată cu suspendarea beneficiilor pentru deţinuţii scriitori, Executivul anunţa reguli mai dure pentru cei care scriu cărţi în spatele gratiilor. Specialiştii au sugerat ca textele să fie verificate ca în sistemul universitar, doar că un astfel de demers ar fi presupus costuri mari. Legea iniţială a fost suspendată după ce în trei ani, 188 de deţinuţi au obţinut scăderea pedepselor pentru 425 de lucrări semnate.

 

Printre ei este şi George Becali, care a şi fost audiat la DNA săptămâna trecută pe tema celor cinci cărți scrise în penitenciar. Iar George Copos este pus sub acuzare pentru plagiat tocmai pentru una dintre cărţile scrise în penitenciar.  


Intenţia ministrului Justiţiei de a modifica legea prin care deţinuţii care scriu cărţi beneficiază de reducerea pedepsei împarte autorii de după gratii în trei categorii: cei care pot sta liniştiţi, pentru că o carte sau mai multe le-a grăbit eliberarea, cei care au solicitat deja reducerea pedepsei, iar procedura este în derulare şi cei care au scris cărţi, dar nu vor beneficia de reducerea pedepsei. 


Dan Voiculescu, Cristi Borcea sau Dan Diaconescu sunt doar câţiva dintre cei cărora o posibilă modificare a legii le-ar da peste cap planul de fi eliberaţi mai deveme pentru care au semnat aşa-zise lucrări ştiinţifice, scrie digi24.ro.


 

Marii perdanţi ai iniţiativei Ministerului Justiţiei:

 

Dan Voiculescu - 10 cărţi

Dinel Staicu - 10 cărţi

Dan Diaconescu - 5 cărţi

Cristian Borcea - 2 cărţi

Miron Mitrea - 1 carte


Planurile de eliberare condiţionată de pe urma cărţilor scrise în spatele gratiilor pot fi date peste cap şi pentru Cătălin Voicu, Ioan Niculae şi Meme Stoica. Toţi au invocat în instanţă preocuparea faţă de literatura ştiinţifică.

 

Cu toate acestea, dragostea pentru lucrările ştiinţifice i-a ajutat deja pe George Copos, George Becali sau Sorin Roşca Stănescu să-şi scurteze pedepsele şi să fie deja liberi.

 

Beneficiarii legii pe care ministerul o schimbă:

 

George Copos - 5 cărţi

George Becali - 5 cărţi

Mihai Stoica - 4 cărţi

Sorin Roşca Stănescu - 3 cărţi

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22