Raport al unui ONG britanic: Exercitiile militare efectuate de NATO si Rusia cresc riscul unui conflict

Fara Autor | 12.08.2015

Pe aceeași temă

Exercițiile militare efectuate de Federația Rusă și de NATO, tot mai complexe și mai numeroase după anexarea Crimeei, cresc tensiunile și riscul unui conflict pe continentul european, avertizează European Leadership Network (ELN), un think-tank britanic.

 

Concluzia European Leadership Network (ELN) este că „Rusia se pregătește pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregătește pentru o posibilă confruntare cu Rusia”, ambele părți „se gândesc la capabilitățile celeilalte părți și, cel mai probabil, la planuri de război”, scrie Agerpres, cit\nd DPA.

 

Potrivit studiului, pentru NATO, punctele nevralgice sunt Polonia și statele baltice, în timp ce pentru Rusia punctele de preocupare sunt mai numeroase, incluzând Arctica, Crimeea și zonele de graniță cu țările NATO Estonia și Letonia.

 

„Profilul schimbat al exercițiilor este o realitate și joacă un rol în menținerea actualului climat de tensiuni în Europa”, mai susține documentulcitat de Agerpres.

 

Conform studiului, NATO pregătește 270 de exerciții în acest an, în timp ce Rusia a anunțat 4.000 de manevre la toate nivelele.

 

Aceste „jocuri de război” contribuie la un climat de „neîncredere”, pot alimenta incertitudinea și crește riscul unor confruntări militare periculoase, susține Ian Kearns, directorul ELN și unul dintre autori raportului.

 

ELN a formulat și o serie de recomandări în scopul detensionării situației, printre care cea adresată guvernelor de a examina necesitatea unei mai mari rețineri în ce privește dimensiunile și scenariile manevrelor viitoare. "Istoria este plină de exemple de lideri care cred că pot ține evenimentele sub control, dar evenimentele au prostul obicei de a-și urma cursul propriu”, a declarat Ian Kearns.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22