Pe aceeași temă
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) arata in raportul de activitate ca a emis titluri de plata de aproape 130 de milioane de euro in 2014. Sumele erau destinate despagubirii titularilor unor dosare de restituire a proprietatilor nationalizate de regimul comunist.
De altfel, Guvernul a avut nevoie sa faca o rectificare bugetara in decembrie 2014 pentru asigurarea fondurilor necesare in acest sens.
Conform obligatiilor care ii reveneau prin Legea nr. 165/2013, adoptata prin angajarea raspunderii guvernului Ponta pentru deblocarea procesului de restituire a proprietatilor nationalizate de comunisti, in 2014, ANRP sustine ca a deblocat plata despagubirilor stabilite pentru titularii de dosare constituite in temeiul legilor fondului funciar si Legii nr. 10/2001 (privind casele nationalizate).
In prima faza, au fost emise titlurile de plata aferente primei transe pentru dosarele aprobate de fosta Comisie Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor in perioada 2007- 2011 (inainte de adoptarea Legii nr. 165/2013), potrivit Hotnews.
Ulterior, au fost emise si titlurile de plata aferente primei transe din suma stabilita prin deciziile de despagubire emise dupa adoptarea Legii nr. 165/2013 de noua Comisie Nationala pentru Compensarea Imobilelor (pentru care ANRP asigura secretariatiul) in perioada iunie 2013 - decembrie 2014.
Titlurile de plata emise de ANRP in 2014 – in prima transa a despagubirilor – se ridica la aproape 545 de milioane de lei.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) institutie cu personalitate juridica, functioneaza in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului-ministru.
Potrivit legislatiei in vigoare, ANRP coordoneaza si monitorizeaza procesul de restituire a proprietatilor preluate, in mod abuziv, in perioada regimului totalitar comunist.
Totodata, ANRP valideaza sau invalideaza hotararile prin care comisiile constituite la nivel judetean si in Municipiul Bucuresti propun acordarea de despagubiri persoanelor care si-au abandonat, ca urmare a starii de razboi, bunuri in foste teritorii romanesti: Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta.
Presedintele ANRP, George Baesu, si vicepresedintii sai si-au inaintat, luni, demisiile premierului Victor Ponta, reclamand faptul ca din cauza unor instante judecatoresti ale petentilor nemultumiti de intarzierea unor despagubiri, sefii ANRP, in nume personal, sunt actionati in instanta si pusi sa plateasca amenzi consistente, din propriul buzunar, pentru motive care - sustin ei - nu li se datoreaza.
Intr-un memoriu trimis premierului Ponta, conducerea ANRP a reclamat blocarea conturilor Autoritatii, din cauza neacordarii despagubirilor dispuse de instante. Oficialii sustin ca situatia arata astfel din 2012, iar Ministerul Justitiei le-ar fi facut greutati, trimitandu-i in toata tara sa se judece pentru a nu fi amendati, printr-o modificare de lege.