Raport dur al Comisiei de la Veneția: Fără OUG-uri în justiție. SS, obstacol împotriva corupției

Dora Vulcan | 24.06.2019

Comisia Veneția cere Guvernului României să reducă drastic folosirea de OUG în Justiție și reia recomandarea de a „reconsidera serios nevoia creării” secției speciale.

Pe aceeași temă

"Cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă", arată raportul Comisiei.

De asemenea, documentul exprimă dubii asupra necesității înființării Secției speciale de anchetare a magistraților, arătând că nu sunt încă suficient de clare motivele înființării acesteia și emite opinia că aceasta este un obstacol împotriva corupției și a crimei organizate.

Comisia critică inclusiv modul în care au fost selecționați procurorii care activează în cadrul acestei secții, arătând că numirea lor în baza unui sistem de tranziție a eliminat rolul secției de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii în procesul de numire a acestora.

Raportul pune sub semnul întrebării inclusiv raportul de subordonare a șefilor secției față de procurorul general.

„Comisia de la Veneția notează cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în opiniile din octombrie 2018, fie rămân neschimbate fie au fost agravate”, se arată în raport.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22