Pe aceeași temă
"Cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă", arată raportul Comisiei.
De asemenea, documentul exprimă dubii asupra necesității înființării Secției speciale de anchetare a magistraților, arătând că nu sunt încă suficient de clare motivele înființării acesteia și emite opinia că aceasta este un obstacol împotriva corupției și a crimei organizate.
Comisia critică inclusiv modul în care au fost selecționați procurorii care activează în cadrul acestei secții, arătând că numirea lor în baza unui sistem de tranziție a eliminat rolul secției de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii în procesul de numire a acestora.
Raportul pune sub semnul întrebării inclusiv raportul de subordonare a șefilor secției față de procurorul general.
„Comisia de la Veneția notează cu regret că cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate în opiniile din octombrie 2018, fie rămân neschimbate fie au fost agravate”, se arată în raport.