Raport EFOR 2019: Clientelism politic, propagandă și manipulările prin fake news în an electoral

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2019

În an electoral, în România sunt propagate patru teme favorite ale Moscovei, se arată în raportul Expert Forum. Însă propaganda Kremlinului diferă în România, pentru că ține cont de specificul local.

Pe aceeași temă

Propaganda și manipulările prin fake news, promovate prin eforturi directe sau indirecte de Moscova în Europa de Est, inclusiv în România și Republica Moldova, diferă foarte mult în funcție de țară, pentru că trebuie să țină cont de doi factori foarte importanți: deschiderea mediului socio-cultural la Rusia și voința politică locală de a contracara propaganda, conform raportului anual al organizației Expert Forum, EFOR 2019.

„În România, condițiile de mediu sunt contrastante cu Moldova, nu avem factori favorizanți, nu poți să faci propagandă în limba rusă în România, nu ai televiziuni și rețele sociale rusești. Însă este foarte clar că voința politică de acum de a contracara propaganda este zero, nu avem nimic. Totul este un efort privat. Dimpotrivă, ai tot felul de actori parastatali, unde influența rusă proliferează. La nivel guvernamental, fake news este unul dintre principalele instrumente de guvernare. Că preiei teme de pe Sputnik sau le inventezi aici...”, a explicat Sorin Ioniță, membru al Expert Forum.

Deschiderea pentru ideile promovate de Moscova este mare în România și Moldova, mai ales că partidele la putere le preiau și folosesc propaganda și fake news în interes propriu.

„În ambele țări s-a găsit un network de trolli, de conturi care aveau un comportament coordonat inautentic, adică pretindeau că sunt altcineva decât sunt și, pe baza aceasta, s-au suspendat pagini. În mare parte, în ambele țări, aceste rețele erau de fapt activiștii principalului partid de guvernare – pilonii regimului, adică Partidul Democrat din Moldova, oameni din administrația de stat și de partid, și la fel în România, oameni atașați partidului (PSD – n.r.), contractori și subcontractori, organizații de tineret”, a mai explicat Sorin Ioniță.

De exemplu, Facebook a anunțat că a șters peste 360 de conturi false, care aveau 800.000 de următori și care distribuiau fake news. Identificarea lor a fost făcută după IP-urile identice de pe care se posta pe multe conturi. În Republica Moldova, operațiunea a dus la închiderea a 168 de profile false, 28 de pagini și 8 profile de Instagram, multe dintre ele foarte active în campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie, și care s-au dovedit că aveau legătură cu partidul de guvernare PDM, al oligarhului Plahotniuc. În România, au fost închise 31 de pagini și profile de Facebook, organizate în jurul PSD, arată raportul Expert Forum pe anul 2019.

Astfel, în funcție de terenul social propice pentru propaganda Rusiei și de permisivitatea politică a puterii politice locale, se văd diferențe mari de la țară la țară. În România, se face propagandă „subtilă, prin ricoșeu”, arată raportul Expert Forum, pentru că deși voința guvernului de a combate propaganda „este zero”, după cum spune Sorin Ioniță, mediul structural al României nu este favorabil Rusiei.

Voturile care se acordă în România, Moldova, precum și în spațiul ex-sovietic sunt afectate de cele două simptome ale proastei guvernări promovate dinspre est: (a) clientelismul ca model politic de succes, promovat tot mai dezinvolt ca alternativă la statul de drept liberal – atât direct din banii publici, cât și prin scheme mai subtile, de pildă în energie; şi (b) dezinformarea sistematică (fake news) prin media noi sau tradiţionale. A se sprijină pe B, iar B se pune în slujba A, consolidând împreună proasta guvernare, se aratăîn raportul Expert Forum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22