Raport: Polițiștii și procurorii au decis împreună să nu intre în locuința lui Dincă înainte de 6.00

Dora Vulcan | 30.07.2019

Procurorii și polițiștii „au apreciat că nu este oportună pătrunderea” în domiciliul lui Gheorghe Dincă înainte de ora 06.00, pentru că exista riscul compromiterii probelor dacă Dincă nu era acolo.

Pe aceeași temă

Precizarea este făcută într-un raport realizat de Secția de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General în ceea ce privește intervenția în cazul Caracal.

Aceste precizări vin după ce Alexandru Cumpănașu, care spune că este unchiul victimei, a publicat extrase din raportul Ministerului de Interne legat de caz. Potrivit acestor extrase, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere.

Parchetul General are însă o altă versiune: „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”.

Mai mult raportul Parchetului General vorbește și de sincope de comunicare și procedură între polițiști și procurori și de un management defectuos al dosarului, fiind înregistrat la Parchetul Judecătoriei Caracal abia la cinci ore de la apelurile Alexandrei la 112.

Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) a explicat, într-un comunicat dat publicității că ”niciun procuror nu a intezis polițiștilor să intre în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observa în interiorul curții sau al casei”. AMASP mai spune că vineri, la ora 03,05 noaptea, au fost luate luate mandatele de percheziție de la instanță dar poliția a anunțat, la ora 03,15, că nu mai are oameni disponibili la sediu. Echipa de polițiști ar fi fost constituită doar la ora 05,30.

Comunicatul integral al Parchetului general despre controlul făcut de Secția de Îndrumare și Control în cauza uciderii adolescentelor din Olt

Urmare a solicitării adresată de ministrul justiției la data de 26 iulie 2019 procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de a dispune efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice rezultatul controlului efectuat de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova, având ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate în mass-media la data de 26.07.2019 referitoare la dispariția elevei Alexandra Mihaela Măceșanu, urmată de uciderea acesteia.

În urma controlului efectuat de către procurorii Serviciului de Îndrumare și Control s-au stabilit următoarele:

I. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo.


II. S-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei.


III. S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere.


În completare se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor și continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.


Raportul întocmit a fost trimis și Inspecției Judiciare pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări.


Totodată, în temeiul articolului 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justiției.

(sublinierile aparțin redacției)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22