Pe aceeași temă
Studiul a fost publicat de Transparency International, care a analizat 180 de țări din întreaga lume.
Cât privește utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, aceasta este încă o problemă.
Indicele de percepţie s-a bazat pe răspunsuri de la 12 instituţii independente specializate în guvernanţă şi climatul de afaceri.
„Există multe fraude comise cu fonduri UE, implicând fonduri UE, dar a fost foarte dificil să abordăm acest lucru în mod efectiv, iar unul dintre motive este că toate statele membre au o abordare diferită. Având un singur procuror european care va aborda aceste probleme, cred că putem fi încrezători că va fi mai uşor să atacăm aceste cazuri”, a declarat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE, pentru Euronews.
Un raport asociat a confirmat că, deşi majoritatea statelor membre post-comuniste ale UE nu abordează în mod eficient problema, statele occidentale au şi ele probleme. Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre cele patru ţări care au pierdut cel puţin trei puncte în index începând de anul trecut.
În schimb, Spania a avansat cu patru puncte, iar Grecia cu trei în index, deşi Grecia se află încă în jumătatea de jos a ratingurilor globale. Transparency International a concentrat raportul din acest an asupra riscurilor legate de entităţile private care finanţează partide politice. Malta a fost evidenţiată ca o ţară de urmărit îndeaproape, deoarece a scăzut şase puncte din 2015, iar uciderea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a rămas nesoluţionată.
Un europarlamentar din cadrul Comisiei de control al bugetului Parlamentului European spune că UE ar trebui să intervină.
"Dacă avem lobby-uri care finanțează unele partide politice, oamenii aleși vor simți ulterior că li se datorează ceva în schimb; și este începutul corupției. Reguli atât de clare cu privire la finanțarea partidelor politice", spune Michèle Rivasi, de la partidul partidul francez al Verzilor.
UE încearcă să sprijine denunțătorii și să contribuie la combaterea corupției prin adoptarea unei directive care să le ofere mai multă protecție. Dar mai e mult până la eficiență.
"Denunțătorii joacă un rol esențial și merită protecție. Știm care ar trebui să fie regulamentul. Dar există problema de a transpune regulamentul în acțiune, în practică în statele noastre membre. Acest pas din teoria practicii este ceva pe care îl căutăm ", explică Gianluca Esposito, secretarul executiv al„ Grupului de state împotriva corupției "(Consiliul Europei).
Și ar putea dura doi ani până când această directivă intră în vigoare, constată Euronews.