Raport: Starea porturilor din Romania creeaza vulnerabilitati în sistemul de securitate

Paul Cristescu | 17.09.2015

Comisia pentru trans­porturi și infrastructură din Camera Deputa­ților, care a analizat activitatea Companiei Națio­nale ”Administrația Por­tu­rilor Maritime” S.A. Cons­tanța, a descoperit ca administrarea porturilor româneşti la Marea Neagră este deficitara.

Pe aceeași temă

 

Infrastructura acestora are un grad ridicat de uzura, creand vulnerabilitati la nivelul sistemului de securitate, relateaza Romania Libera.

 

Analiza arata ca C.N. A.P.M. S.A. nu a acordat suficientă importanţă unei politici tarifare care să asigure realizarea obiectivelor pentru care a fost creată compania, şi anume întreţinerea infrastructurii de transport la parametrii de utilizare la capacitate şi în siguranță. De exemplu, în stabilirea tarifului de utilizare a domeniului portuar (UDP) au fost luate în calcul cheltuieli de genul: “iluminat, salubrizare, întreţinere spaţii verzi, trotuare, grupuri sanitare, pasarele pietonale”, dar şi cheltuieli cu paza şi securitatea perimetrului ­portuar.

 

Tarife mai mari

 

De asemenea, prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr.3/13.03.2015 s-a aprobat un tarif unic de UDP pentru toate porturile, determinând o creştere a valorii facturilor pentru porturile Midia, Mangalia şi Basarabi. „Tarifele de distribuire apă potabilă şi canalizare sunt aprobate de ANRSC, toate tarifele sunt mai mari decât cele  practicate de S.C. RAJA S.A. Constanţa, cu până la 53.94%, în anul 2009”, se arată în raport.

 

Deputații mai spun că infrastructura portuară este ­într-un grad foarte mare de uzură, fapt constatat şi de către compania care a întocmit Master Planul Portului Constanţa. Administrația face profit, dar acesta se întoarce în bugetul său sub forma fondului de dezvoltare, fond care nu se regăseşte în infrastructura de transport, ci în investiţiile proprii ale administraţiei.

 

Portul Constanta, vulnerabilitate in sistemul de securitate

 

Parlamentarii nu iartă nici operatorii portuari, despre care spun că nu folosesc danele pe care le-au închiriat. ”Situaţia actuală impune o poziţie mai flexibilă din partea operatorilor portuari, care nu pot asigura o folosinţă eficientă a infra­structurii portuare şi a terenurilor portuare, prin renunţarea la suprafeţele şi infrastructura neutilizate sau utilizate ineficient, iar C.N. A.P.M. S.A. Constanţa să propună clauze de trafic unitare şi negociate, cu posibilităţi de revizuire periodică, astfel încât să poată fi atinsă o utilizare cât mai eficientă, atât a infrastructurii portuare, cât şi a terenurilor portuare”, se precizează în raport.

 

Deputații spun că terenurile nu ar trebui închiriate, ci s-ar impune adoptat modelul din UE, unde termenul de atribuire în folosinţă a terenurilor portuare este acela de subconcesiune.

 

In concluzie, raportul arata ca: ”Portul Constanța este un obiectiv de interes strategic național, fiind bază navală militară românească și NATO. Considerăm că actuala echipă managerială, prin atitudinea sa conflictuală, ignoră acest aspect, fapt ce crea­ză o vulnerabilitate în sistemul de securitate! Ca atare, se impune o analiză corectă făcută de ministrul Transporturilor cu privire la menținerea sau demiterea actualei echipe manageriale a C.N.A.P.M. S.A. Constanţa”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22