Raportul CE pe Justitie. ANI si DNA, apreciate pentru eficienta. Parlamentul criticat pentru Andon si Pislaru

Fara Autor | 17.07.2012

Pe aceeași temă

În ceea ce priveşte instituţiile care luptă împotriva corupţiei, proiectul de raport al Comisiei Europene reţine că ANI şi DNA, deşi constestate în mod repetat, au înregistrat realizări şi au devenit eficiente. Pe de alta parte, raportul atrage atentia asupra demersului unor politicieni de a pune din nou sub semnul intrebarii existenta ANI (initiativele legislative ale UDMR, Mate Andras si Gyorgy Frunda n.r.) si asupra refuzului de a pune in practica deciziile privind incompatibilitatea unor parlamentari (Sergiu Andron si Daniel Pislaru n.r.)

"Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este o instituţie pregătită să-şi urmărească dispoziţiile cu convingere. De asemenea, în ciuda realizărilor, autoritatea acestor instituţii anti-corupţie a fost pusă la îndoială. Baza legală pentru munca Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA, Procuratură şi ANI a fost contestată în mod repetat din 2007, o parte din aceste contestări sunt în curs de aşteptare.

Înfiinţată în 2007, ANI a devenit operaţională rapid şi a pus la punct o administraţie eficientă şi o metodologie investigativă. Astăzi, ANI a evoluat, devenind o componentă a cadrului instituţional de luptă împotriva corupţiei şi îşi poate arăta primele rezultate bune",
se arată în proiectul de raport, prezentat de Romania libera.

"În total, în martie 2012, ANI  a efectuat aproximativ 4.000 de verificări şi a eliberat constatări şi decizii în 500 de cazuri: 250 de decizii de incompatibilitate, 37 de cazuri în care s-a constatat conflictul de interese, 24 cazuri în care nu s-au putut justifica bunuri şi 239 de referinţe privind posibile delicte legate de intimidarea procurorilor".


Parlamentul criticat pentru ca nu da curs deciziilor privind incompatibilitatille

Raportul atragte atentia asupra demersului unor politicieni de a pune din nou sub semnul  intrebarii existenta ANI (initiativele legislative ale UDMR, Mate Andras si Gyorgy Frunda n.r.) si asupra refuzului de a pune in practica deciziile privind incompatibilitatea unor parlamentari (Sergiu Andon si Florin Pislaru n.r.)

"Dezbaterea privind felul în care ar trebui să se amendeze baza legală în care funcţionează ANI a arătat că voinţa politică când vine vorba de cei care atacă integritatea şi de a onora angajamentele este superficială. Reprezentanţii celor mai importante partide politice au redeschis problema existenţei ANI. De asemenea, Parlamentul a eşuat în implementarea deciziilor privind incompatibilitatea şi conflictul de interese" , se spune in raportul CE.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22