Raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului in Romania: Coruptia si presiunile asupra jurnalistilor, probleme majore

T.d. | 26.06.2015

Pe aceeași temă

Coruptia institutionala si presiunile facute asupra presei sunt doua capitole majore abordate in Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului.

  • Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. In context, Departamentul de Stat puncteaza activitatea intensa si apreciata a Directiei Nationale Anticoruptie.
  • Abuzurile si presiunile la care sunt supusi jurnalistii romani de catre politicieni si patronii de presa reprezinta un alt aspect analizat de americani. Numele lui Dan Voiculescu si al lui Sebastian Ghita apar in raportul Departamentului de Stat.

 

Coruptia – problema majora a societatii romanesti

Toate structurile societatii sunt atinse de coruptia institutionala, releva raportul Departamentului de Stat al SUA pe tema drepturilor omului, citat de Ziare.com. Americanii constata tentative din zona politica pentru compromiterea Justitiei si intimidarea jurnalistilor.

"Conflictele de interese, respectarea standardelor de etica si integritatea in functii publice in general au constituit in continuare un motiv de ingrijorare. Coruptia este raspandita in domeniul achizitiilor publice.

Agentiile executive nu s-au grabit sa puna in aplicare sanctiunile, iar corpurile acestora de inspectie au fost in general inactive. Exista legislatie privind confiscarea bunurilor obtinute ilegal, inclusiv prevederi referitoare la confiscarea extinsa, insa judecatorii si procurorii nu au dispus masuri de confiscare in mod regulat
”, se arata in documentul american.

De altfel, verdictele in cazul infractiunilor de coruptie au fost adesea inconsecvente, iar ANAF, care are atributii in confiscarea averilor obtinute prin coruptie, nu a avut personal suficient si nu a beneficiat de resursele necesare indeplinirii misiunii sale, se mai arata in raportul Departamentului de Stat.

In plus, desi legislatia prevede pedepse penale pentru demnitarii vinovati de coruptie, Guvernul nu a aplicat legea eficient, in mare parte din cauza problemelor din sistemul judiciar, iar in unele cazuri demnitarii implicati in acte de coruptie nu au fost pedepsiti, mai sustine Washingtonul.

Americanii evidentiaza si coruptia in randul politistilor, care a contribuit la lipsa de respect a cetatenilor fata de Politie si a determinat lipsa autoritatii acestei institutii.
 

DNA, in Raportul Departamentului de Stat

Directia Nationala Anticoruptie este, de asemenea, mentionata in documentul Departamentului de Stat american, fiind una dintre institutiile care atrag aprecierile SUA.

Astfel, Raportul Departamentului de Stat arata ca DNA a continuat anchetarea in ritm constant a cazurilor de coruptie la nivel mediu si inalt pe parcursul anului trecut, iar anchetele au inclus politicieni, membri ai sistemului judiciar si functionari administrativi.

Pana in 15 septembrie 2014, DNA trimisese in judecata 710 suspecti de coruptie (dintre care 24 au acceptat intelegeri cu procurorii), comparativ cu 530 in primele sapte luni ale anului 2013.

Totodata, se mentioneaza ca procurorii au dispus confiscarea de bunuri in valoare de 135.000.000 de euro in cazul inculpatilor pusi sub acuzare.

Pana la data de 8 august 2014, instantele emisesera 228 de hotarari de condamnare definitiva pe numele a 895 de persoane inculpate in cazuri anchetate de DNA, comparativ cu 148 de condamnari definitive a 775 de inculpati dispuse in aceeasi perioada a anului 2013.

Totusi, mai arata americanii, "verdictele in cazul infractiunilor de coruptie au fost adesea inconsecvente".
 

Americanii denunta abuzurile facute asupra jurnalistilor romani

Starea presei romanesti este un alt subiect de interes major pentru SUA. Astfel, raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului vorbeste in capitolul privitor la libertatea presei despre abuzurile si presiunile facute de politicieni si patronii de presa asupra jurnalistilor romani.

"Agentiile media detinute de politicieni precum Dan Voiculescu (Partidul Conservator) si Sebastian Ghita (Partidul Social-Democrat) au atacat verbal in mod repetat autori ce au intocmit raporturi jurnalistice referitoare la afacerile controlate de acestia sau la activitatea guvernului.

Analistul portalului online de stiri Hotnews, Dan Tapalaga, a raportat o serie de declaratii facute de Sebastian Ghita, pe care el si familia lui le-au considerat intimidante... Tapalaga si HotNews.ro au scris in mod repetat despre contractele dintre companiile lui Sebastian Ghita si institutiile statului", se arata in raportul de stat al SUA, potrivit HotNews.

Raportul ii mentioneaza atat pe premierul Victor Ponta, cat si fostul sau purtator de cuvant, Mirel Palada, acuzati ca au denigrat in mod public jurnalisti ce scriau pentru publicatii ce criticau politicile guvernului.

"Atat Premierul Victor Ponta, cat si fostul sau purtator de cuvant, Mirel Palada, au denigrat in mod public jurnalisti ce scriau pentru publicatii ce criticau politicile guvernului.

In iulie, Ponta s-a referit la reporterii agentiei de stiri Mediafax numindu-i "mujahadini" si "Talibani". In august, Palada a scris despre jurnalisti pe pagina sa de Facebook, numindu-i "ticalosi", adaugand ca ii facea placere sa-i execute electronic.". Atat presa cat si ONG-urile au considerat faptul ca Victor Ponta si Mirel Palada intentionau sa intimideze reporteri. Postarile lui Palada au dus la destituirea sa din functia de purtator de cuvant al prim-ministrul", se arata in raport.

  • La subcapitolul "Violente si acte de hartuire", raportul Departamentului de Stat constata ca "politicieni si cetateni au insultat sau au hartuit, in unele situatii, jurnalisti".


"In august 2014, trei jurnalisti au fost agresati in cursul unui miting organizat de postul TV Antena 3 ca protest fata de condamnarea patronului, Dan Voiculescu, la zece ani de inchisoare pentru fraude estimate la valoarea de 60 de milioane de euro (75 de milioane dolari).

Mai multe ONG-uri si institutii media au acuzat Politia ca nu a intervenit pentru oprirea violentelor
", mai arata americanii.
 

Drepturile omului, supuse abuzurilor

Rele tratamente aplicate de Politie si Jandarmerie si hartuirea detinutilor si a rromilor reprezinta alte doua aspecte ingrijoratoare pentru starea drepturilor omului in Romania, releva documentul citat.

Totodata, americanii semnalazea raspandirea unor puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste pe Internet, iar institutiile guvernamentale nu au acordat asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati si au neglijat persoanele institutionalizate cu dizabilitati.

"Rromii au fost discriminati sistematic de catre societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), dar si a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, in special copiii, de catre societate, au continuat sa fie o problema.

Drepturile angajatilor au fost in continuare o problema. Sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amanat in mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale Politiei, multe dintre ele incheindu-se cu achitarea politistilor
", mai precizeaza raportul Departamentului de Stat american privind drepturile omului pe anul 2014.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22