Raportul politicianului rus Boris Nemtov, publicat postum. Costul implicarii militare rusesti in Ucraina: 2,5 miliarde dolari. Explicatii pentru agresiunea Moscovei asupra Kievului, anexarea Peninsulei Crimeea si doborarea cu

T.d. | 12.05.2015

Pe aceeași temă

Cu titlul “Putin. Razboi”, raportul politicianului rus Boris Nemtov cu privire la implicarea armatei ruse in conflictul din Ucraina a fost publicat marti, postum, de jurnalisti si activisti care au continuat munca sa. Nemtov a fost asasinat in februarie, in apropiere de Kremlin. Cu cateva zile inainte de a fi impuscat, el anunta ca lucreaza la un raport despre implicarea militara directa a Moscovei in Ucraina.

Documentul este ultimul dintr-o serie de rapoarte pe care Nemtov le-a coordonat pe tema coruptiei din Rusia condusa de Vladimir Putin. Acesta prezinta dovezi ca Moscova este implicata in criza din Ucraina, motivele presedintelui rus de a genera criza si uriasul cost financiar si uman al razboiului din estul Ucrainei, potrivit Ziare.com.

De altfel, uciderea lui Nemtov a provocat speculatii cu privire la informatiile de care dispunea in privinta conflictului separatist din tara vecina. Anchetatorii asasinarii sale au confiscat de la domiciliul politicianului documente, caiete si computer, dar apropiatii sau au continuat munca.

Documentul vine cu o estimare a costului financiar provocat de razboi, fiind vorba de peste un miliard de dolari, bani furnizati din bugetul de stat al Federatiei Ruse. Pe langa aceasta suma, alte 1,5 miliarde de dolari au fost cheltuite de autoritatile regionale cu refugiatii din regiunile Donetk si Luhansk.
 

Agresiunea militara si popularitatea lui Putin

Raportul incearca sa explice posibilele motive care au stat la baza deciziei de a incepe un conflict armat in Ucraina. Boris Nemtov era de parere ca totul avea legatura cu popularitatea (in scadere) presedintelui Vladimir Putin

La sfarsitul lui 2011, popularitatea lui Putin a inceput sa scada semnificativ si victoria sa electorala s-a datorat doar "fraudarii alegerilor", sustine raportul. Popularitatea sa a continuat insa sa scada, asa ca, in 2014, dupa revolutia sangeroasa EuroMaidan din Ucraina, Putin a activat agresiunea militara a statului rus. Kremlinul a anexat peninsula Crimeea – aflata in componenta Ucrainei – si a incercat sa procedeze in acelasi mod si in estul Ucrainei.

Raportul arata ca toate aceste actiuni au construit starea necesara ca Putin sa pastreze puterea in Rusia.
 

Crimeea, rusi pe front, MH17

Nemtov dedica mai multe capitole felului in care Rusia a ocupat Crimeea, pornind de la propaganda de stat ce a alimentat sentimentul nationalist, apoi implicarea fortelor regulate ruse si mercenarilor in estul Ucrainei.

In capitolul "Cargo-200", codul militar rus folosit pentru transportul soldatilor morti, politicianul afirma, pe baza dovezilor stranse in anchete facute publice anterior, ca soldatii sunt trimisi pe liniile de front din Ucraina.

Potrivit estimarilor sale, cel putin 150 de soldati rusi au fost ucisi in luptele cu forte ucrainene in apropiere de orasul Ilovaisk in august 2014. Rudele decedatilor au primit compensatii de aproape 4 milioane de dolari de la Guvernul rus si au fost solicitate sa nu dezvaluie circumstantele mortii celor dragi. Alti 70 de soldati rusi au murit in lupta pentru Debalteve, din ianuarie si februarie anul acesta. Cateva dintre rudele lor au vorbit cu Nemtov dupa ce statul nu le-a dat banii promisi in schimbul tacerii.

In capitolul "Cine a doborat avionul Boeing?", Nemtov se declara adeptul teoriei potrivit careia fortele ruse sau separatistii antrenati de rusi au doborat avionul Malaysia Airlines cu un sistem rusesc Buk, la 17 iulie 2014.

Raportul a fost finalizat de jurnalisti de investigatie si activisti din partidul fondat deNemtov, RPR-PARNAS, pe baza documentelor pe care au reusit sa le obtina din locuinta si biroul politicianului.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22