Pe aceeași temă
Sursele G4Media.ro au declarat că informația privind pensia de serviciu a judecătorului Marius Iosif se află în dosarul de pensionare pe care Iosif l-a depus, luna trecută, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Iosif și Tudor sunt judecătorii care au pronunțat decizii controversate în dosarele în care premierul Nicolae Ciucă a cerut suspendarea efectelor, respectiv anularea sesizărilor de plagiat pentru teza sa de doctorat susținut în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”.
Conform unui document eliberat în luna februarie 2022, de Casa de Pensii Brașov, locul de domiciliu al lui Iosif, acesta are dreptul la o pensie de 21.885 lei pe lună pentru o vechime de 25 de ani în magistratură. El a depus dosar de pensionare la CSM pe 23 iunie, la o zi după ce, în calitate de magistrat la Curtea de Apel București, a anulat sesizările de plagiat depuse în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Pe 24 iunie, CSM i-a aprobat solicitarea, judecătorul urmând să iasă la pensie pe 1 august.
Tot în această perioadă, Ionela Tudor, celălalt magistrat care s-a pronunțat anterior, tot prin admitere, și tot la Curtea de Apel București, la solicitarea lui Ciucă de suspendare a efectelor sesizărilor, este pe cale să obțină un post ”plin” la această instanță. Până acum, Tudor activa la Curte prin detașare temporară de la Tribunalul București. O procedură de promovare desfășurată în prezent de CSM și Institutul Național al Magistraturii a conchis că Ionela Tudor îndeplinește condițiile preliminare pentru a ajunge la Curtea de Apel. Procedura continuă până în luna octombrie.
Modul de redactare al celor două sentințe și cel de repartizare al unuia dintre dosare se află în verificări la Inspecția Judiciară după sesizarea mai multor ONG-uri. Acestea au preluat dezvăluirile G4Media.ro de luna trecută care ridicau semne de întrebare legat de motivarea deciziei de către Tudor.
Printre altele, aceasta a invocat faptul că România are nevoie de stabilitate și că scandalul plagiatului ar putea deveni o armă în mâna adversarilor politici ai lui Ciucă. În plus, perioada de redactare a motivării a fost foarte lungă, împiedicând Ministerul Educației și instituția subordonată acestuia unde s-au depus sesizările să depună recurs.
Tudor a făcut publică motivarea după patru luni de la pronunțare, de-abia după ce completul condus de Marius Iosif a anulat sesizările în alt proces, pe fond. La rândul său, în motivarea deciziei sale, acesta a catalogat analiza Emiliei Șercan care a declanșat scandalul din jurul tezei lui Ciucă drept ”o simplă apreciere generală, în abstract, parţială, ieşită din context, trunchiată, pe baza unor texte alese de jurnalist”.
G4Media.ro a descoperit legături între Iosif și PNL, formațiunea condusă în prezent de Ciucă – în 2007-2008, liberalii l-au numit în mai multe funcții guvernamentale ceea ce, teoretic, ar fi presupus abținerea din judecata dosarului. De asemenea, G4Media.ro a prezentat indicii puternice în sprijinul teoriei că dosarul intentat de premier a ajuns pe masa sa prin manipularea repartizării aleatorii. Inițial, Curtea de Apel București a susținut că a fost vorba de ”o eroare de natură tehnică” pentru ca, ulterior, să anunțe derularea unei anchete interne pe acest subiect.