Rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depășea în februarie 45% la nivel național

Dora Vulcan | 24.03.2018

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Adriana Pistol, a declarat sâmbătă că în cursul lunii februarie rata de vaccinare împotriva rujeolei nu depăşea 45% la nivel naţional şi a pledat, în acest context, pentru adoptarea legii vaccinării.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Această lege aduce în primul rând sancţiuni pentru toate instituţiile publice care nu îşi fac treaba sau nu o fac la timp, pentru că nu putem cere unui părinte să fie perfect informat, perfect convins, dacă fiecare dintre noi, cei care lucrăm în aceste instituţii, nu participăm la îndeplinirea în timp a datoriilor ce ne revin. În boala transmisibilă - şi exemplul cel mai bun este rujeola - timpul contează. Dacă reacţia nu e în momentul oportun, nu vom avea rezultatele scontate şi continuăm să numărăm decese. În România luna trecută încă rata de vaccinare nu depăşeşte 45% pe ţară. La doza suplimentară, de nouă luni, este undeva la peste 20%", a spus expertul epidemiolog la Conferința Națională RoVaccin 2018, citat de Agerpres.

 

"Dacă nu facem lucrul acesta, tot o să încercăm să îmbunătăţim ceva ce, de altminteri, nu există în realitatea noastră de zi cu zi. Timpul trece, copiii mor şi suntem în aceeaşi situaţie. Şi acest lucru are impact pe toate bolile transmisibile. Avem studii conform cărora tratamentul unei gripe severe costă aproximativ 1.500 de dolari. Faceţi comparaţia cu o doză de vaccin. Chiar în prezent avem în derulare şi în fază de analiză, vizavi de costurile sociale ale familiilor celor care au bolnavi de gripă severă, şi vom ieşi şi cu aceste date. Am avut de asemenea studii de cost pentru familiile celor care au avut rujeolă în epidemia din 2011-2013. România a cheltuit în jur de 13 milioane de euro. Avem aceste date, sunt pe site-ul nostru, le-am pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. (...) Cheltuim foarte mulţi bani în sistem pentru că nu facem prevenţie. Am putea preveni foarte multe boli şi cu toate acestea aşteptăm să dăm bani pe medicamente, zile de spitalizare, zile de terapie intensivă", a spus sursa citată. 

 

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a atras atenţia asupra faptului că după adoptarea legii vaccinării va fi necesară şi adoptarea legislaţiei secundare aferente.

 

"Dacă această lege va fi adoptată, va necesita o legislaţie secundară complexă, care să o facă aplicabilă. Şi trebuie să lucrăm la asta, pentru că de multe ori avem acte normative, legi, care nu se pot pune în aplicare tocmai din cauza lipsei sau inconsistenţei legislaţiei secundare", a declarat el.

 

 

 In cadrul actualei epidemii de rujeolă din România au murit 45 de persoane.

 

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă in Romania raportate până la data de 23 martie este 11.569, a anunțat vineri Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

 

În săptamâna 19 - 23 martie au fost raportate încă 257 de cazuri nou confirmate in 23 de  județe și în municipiul București.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22