Pe aceeași temă
Este pentru prima data dupa 1989 cand un guvern trebuie sa treaca testul unei motiuni depuse de formatiunile care l-au sustinut la investire.
Rezultatul este incert in conditiile in care partidele de opozitie nu sunt dispuse sa-i ajute pe social-democrati sa-si darame propriul guvern, iar numarul sustinatorilor lui Grindeanu din randul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.
UDMR, USR si PMP au anuntat ca nu vor participa la sedinta de plen de miercuri, iar PNL se duce doar ca sa asigure cvorumul, asa cum a explicat Ludovic Orban.
In ceea ce-i priveste pe cei 17 deputati ai minoritatilor nationale, inclinati in mod traditional sa sprijine majoritatea parlamentara, acum au decis sa voteze fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta.
Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca 233 de parlamentari sa voteze azi in favoarea acesteia. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.
Negociei esuate
Liviu Dragnea a negociat cu UDMR pentru a se asigura ca motiunea va trece si cu voturile Uniunii, insa concesiile pe care era dispusa PSD sa le faca pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania si nu numai. Intr-un final, negocierile au esuat.
Liviu Dragnea a început negocierile cu UDMR pentru a se asigura că moţiunea va trece şi cu voturile Uniunii, însă concesiile pe care era dispusă PSD să le facă pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania şi nu numai. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat, mai mulţi parlamentari social-democraţi s-au arătat nemulţumiţi de perspectiva instituirii zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din Români şi de scăderea pragului de la 20% la 10% de la care ponderea unei minorităţi într-o localitate impune folosirea în administraţie şi a limbii respectivei minorităţi.
Liviu Dragnea (speriat ca nu are voturile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD) s-a hotărât să folosească aseară voturile UDMR ca şi «glonţ de argint»! Azi şi-a tras «glonţul de argint» fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD!", a scris Victor Ponta pe Facebook, dupa ce UDMR a anuntat ca nu va vota motiunea de cenzura a PSD.
Premierul Sorin Grindeanu se afla in situtia inedita in care se va prezenta in fata Parlamentului pentru testul votului de incredere cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern.
Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala este ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care se adauga Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc.
Sedinta va debuta cu o noua lectura a textului motiunii de cenzura, aceasta fiind citita prima data in plen duminica trecuta. PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor".
Dupa citirea din nou in plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen. Fiecarui grup parlamentar ii va fi atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.
Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu este semnata de 222 parlamentari de la PSD si ALDE.
De la PSD, deputatii Victor Ponta si Alin Vacaru au refuzat sa semneze. De asemenea, 11 deputati PSD nu au fost prezenti duminica. De la ALDE, lipsesc trei semnaturi.