Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuzat de tradare a intereselor statului

P.c. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Iulian Iancu, deputat PSD, l-a acuzat pe ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ca face lobby pentru compania petroliera OMVPetrom detrimentul intereselor statului roman. Nicolescu a fost manager al OMV inainte sa ajunga in Guvern, relateaza ziare.com

 

Acuzatiile vin in contextul in care Guvernul Ponta a decis, miercuri, in mod surprinzator, amanarea cu un an a renegocierii redeventelor, cu toate ca, spune Iulian Iancu, "in constructia unui buget, cea mai sigura componenta este cea venita din redevente".


"In mod surprinzator, practic, a inceput sa faca lobby de pe pozitia guvernamentala in a nu sustine o dezbatere publica pentru redevente", a acuzat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

"Amanarea cu un an de zile este amanarea celei mai predictibile compenente a bugetului nostru. De ce s-a dorit? Nu pot decat sa deduc ca avem de-a face cu un lobby iesit din comun din partea companiilor multinationale care au refuzat dezbaterea (...) Inseamna ca s-a dorit sa privam bugetul Romaniei de sume suplimentare, care ar fi ajutat executia bugetara de anul viitor", a declarat deputatul PSD Iulian Iancu, miercuri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.


Acesta l-a acuzat pe ministrul Razvan Nicolescu ca a mintit in Parlament pentru a se salva.

"Experienta de astazi (miercuri - n.red.) a fost extrem de trista si s-a transformat intr-o premiera, in Parlament, pentru ca un ministru al Cabinetului s-a dovedit a nu reprezenta interesele Cabinetului si si-a permis ca in Parlamentul Romaniei sa minta si sa aduca probe mincinoase in incercarea de a salva propria lui declaratie si propria lui imagine, in detrimentul adevarului. (...)

 

CITITI SI: Guvernul prelungeste sistemul redeventelor, prin Ordonanta de Urgenta. Victor Ponta sustine ca un nou sistem nu poate fi aprobat peste noapte. Victor Ponta, in 2013: In acest an vom finaliza noua lege a redeventelor


A prezentat parlamentarilor niste documente intr-un mod mincinos punandu-ne intr-o situatie delicata si avand de ales intre a spune adevarul sau a trece sub tacere un astfel de comportament", a declarat Iulian Iancu.

 

Din reprezentant al intereselor OMV, membru in Guvernul Ponta



Mai mult, acesta a sustinut ca Razvan Nicolescu a mintit si in fata comisiilor de specialitate in vremea cand era "cel mai activ si agresiv reprezentant al OMV in institutiile guvernamentale".
 

"Imi aduc aminte ca de fiecare data a avut curajul sa aduca argumente mincinoase in fata comisiilor. A spus in fata Comisiei de la Senat, cand am promovat legea privind utilizarea gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, cu preponderenta pana la diversificarea resurselor de gaze naturale, din import, a mintit ca OMV nu va exporta niciodata gaze.
 

La un an jumate dupa, a declarat ca OMV vrea sa transforme Romania in cel mai important exportator de gaze din sud-estul Europei. Anul acesta, capatand o calitate guvernamentala, in mod surprinzator, practic, a inceput sa faca lobby de pe pozitia guvernamentala in a nu sustine o dezbatere publica pentru redevente. (...) Cum va putea sa faca el o sustinere onesta si neutra a noii politici de redevente, din moment ce vine de la o companie multinationala cum este OMV si care este direct interesata in a mentine valori cat mai mici ale redeventelor", a mai spus Iancu.

 

Redevente mici, pierderi mari la buget
 

Deputatul PSD a subliniat faptul ca "Romania, din toate resursele ei, incaseaza in jur de 277 de milioane de euro, pe an", adica o suma "foarte mica". "In cazul Romaniei, redeventa se situeaza undeva pe un palier de 7 la suta, din valoarea productiei. In cazul Petrom-ului, in 2012, la o valoare a productiei de titei de 2,1 miliarde de euro, au platit 1.082 de milioane de euro. Acest lucru inseamna circa 7 la suta redevente. Adica, daca pretul barilului era de 94 de dolari, ei au platit cam 6,5 dolari pe baril, redevente statului roman.
 

Ce se intampla in Europa? In Ungaria, redeventele sunt intre 12 si 30 la suta. In Franta, sunt undeva in jur de 30 la suta, Turcia - 12, 5 la suta. Atunci observam ca si noi am avea sansa sa obtinem mai mult sau sa schimbam politica fiscala de colectare a redeventelor", a mai spus Iulian Iancu.


PMP ameninta cu motiune de cenzura
 

Decizia Guvernului de a amana renegocierea redeventelor a nemultumit si PMP, care considera aceasta decizie un act de sabotare a economiei. "Decizia Executivului de a amana cu un an renegocierea redeventelor reprezinta un act de tradare si de sabotare a economiei nationale. Practic, Victor Ponta ii calca pe urme lui Adrian Nastase, cel care a vandut pe nimic resursele naturale ale tarii si a permis astfel ca, in Romania de astazi, sa avem unele dintre cele mai mari preturi din Europa la benzina si motorina. Daca Guvernul nu revine asupra acestei decizii, PMP intentioneaza sa initieze o motiune simpla pe Energie", a postat pe Facebook Elena Udrea, presedintele PMP. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22