Reacţii la demisia lui Cseke Attila, ministrul Sănătăţii

B. N. | 05.08.2011

Pe aceeași temă

Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila

Surse oficiale, citate de Mediafax, au relatat că premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila, nemulţumit de fondurile alocate sănătăţii, promiţându-i că la următoarea rectificare va primi mai mulţi bani, dar ministrul Sănătăţii a declarat că este un tratament discriminatoriu la care este supus ministerul pe care îl conduce.

Această discuţie a avut loc cu puţin timp înainte ca Cseke Attila să-şi anunţe demisia, discuţie la care a fost prezent şi Marko Bela.

„Premierul a încercat să calmeze situaţia, spunându-i lui Cseke că guvernul va mai efectua în luna octombrie o rectificare bugetară, iar Ministerul Sănătăţii va primi fonduri suplimentare. Ministrul a reclamat însă atât faptul că nu a fost consultat la elaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales un tratament pe care l-a catalogat drept discriminatoriu în comparaţie cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Practic, Cseke a arătat că preşedintele CNAS, membru PDL, a fost consultat în privinţa rectificării în timp ce el, ca ministru, a avut acces la date foarte târziu“, au precizat sursele citate.

Ialomiţeanu: la greu, nu trebuie să dăm bir cu fugiţii

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că Cseke Attila a fost informat despre suma pe care ministerul pe care îl conduce o va primi. El a precizat că „e o nemultumire din partea d-lui ministru, sigur că e un minister greu, dânsul ştia la ce se angajează, dar trebuie să mergem înainte, nu trebuie să dăm la greu bir cu fugiţii“.

Ialomiţeanu a reamintit faptul că Cseke ceruse 4 miliarde, dar aceşti bani nu puteau fi alocaţi pentru că ei nu există.

„S-a luat decizia să dăm pentru investiţii şi pentru plata arieratelor. A fost decizia politică, la nivel de coaliţie. La Sănătate s-a spus foarte clar, în prezenţa d-l ministru Cseke, că se dau 300 de milioane“, a mai spus Ialomiţeanu.

Ministrul Finanţelor a mai adăugat: „au fost discuţii seara în prezenţa Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi s-a ajuns la concluzia: FMI a spus că punem 300 de milioane pentru plata arieratelor, punem 150 de milioane de o parte din fondul de rezervă iar la următoarea rectificare ne asigurăm că până la sfârşitul anului se vor plăti arieratele din sănătate. Acestea au fost lucrurile stabilite cu FMI“.

Tudor Ciuhodaru: demisia lui Cseke, o manifestare de orgoliu

Deputatul conservator, doctorul Tudor Ciuhodaru, a catalogat demisia lui Cseke Attila ca fiind o manifestare de orgoliu, dar care nu are nicio legătură cu onoarea.

În opinia deputatului Ciuhodaru doar depolitizarea sistemului şi transparenţa în cheltuieli pot să mai schimbe ceva în Sănătate.

„Unii au numit această demisie un gest de onoare, dar domnul ministru precizează că acest gest a fost determinat doar de nemulţumirea provocată de faptul că premierul nu l-a consultat la rectificarea bugetară. Pare chiar un act de justiţie faptul că domnul Boc are aceeaşi deschidere la dialog cum a avut şi ministrul Sănătăţii faţă de pacienţi, medici, asistenţi, farmacişti. Nu, nu este un act de onoare, ci doar o mare răbufnire de orgoliu. Aşteptăm doar ca acest orgoliu să fie contagios printre cei care conduc sănătatea cu carnete de partid“.

El a mai declarat pentru Agerpres că Cseke Attila „a preferat să rămână acolo fără a fi afectat de morţile evitabile din mandatul său, care se adaugă celor 60.000 de morţi evitabile datorate organizării sistemului pe care l-a condus spre eşafod. Moartea copiilor de la Maternitatea Giuleşti, moartea pacienţilor din faţa spitalelor desfiinţate sau sincopele mortale în tratamentul pacienţilor incluşi sau excluşi în programele naţionale de sănătate nu au dus la demisii, ci la noi tăieri“.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22