Reacția premierului Ponta, dupa ce Iohannis a anuntat ca se mai gandeste daca va promulga Codul Fiscal: Sper sa nu faca vreo ambitie

Fara Autor | 15.07.2015

Pe aceeași temă

După anunțarea de către președintele Klaus Iohannis că se mai gândește dacă va promulga noul Cod Fiscal, Victor Ponta a reacționat ironic: "Acum se pricepe si la Finante, nu numai la Transporturi", a spus premierul, citat de B1 TV, făcând referire la respingerea de către șeful statului a numirii lui Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor.

 

"Eu sper ca președintele să nu facă vreo ambiție și să se gândească la România și să promulge Codul fiscal. Trebuie să-l punem în aplicare.

Văd că președintele se pricepe și la Finanțe, nu doar la Transporturi.

Nu am scris eu Codul fiscal. A fost scris de Ministerul de Finanțe împreună cu consultanții, a fost discutat luni de zile cu coaliția pentru dezvoltarea României și a fost votat în unanimitate, deci inclusiv de PNL, după dezbateri. Eu cred că toți știu ce au făcut și sunt convins că avem mare nevoie de acest Cod fiscal pentru a păstra creșterea economică, crearea de locurid e muncă și să reducem decalajul între România și celelalte țări europene.

Eu mă gândesc la România, nu la altcineva", a spus premierul Victor Ponta, citat de B1 TV.  

 

CITITI SI: Klaus Iohannis se mai gandeste daca promulga noul Cod Fiscal: Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face

 

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuta miercuri ca analizeaza noul Cod Fiscal aprobat de Parlament "pentru a decide" daca il va promulga sau nu: "Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite (...) Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face", a subliniat el, adaugand ca reducerea de taxe "poate fi utila fara sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, consolidata cu eforturi serioase" in ultimii ani.

 

Presedintele a avertizat ca, "in prag de an electoral", trebuie inteleasa "distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", iar contextul actual si criza greaca impun "abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice si echilibrele economice": "Situatia Greciei e fara indoiala una cu adevarat dificila insa in ultima vreme prea des si parca prea nedrept problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al UE, chiar", in conditiile in care aceasta tara s-a bazat de decenii pe un model economic sustinut "prin deficite si datorie publica".


"Astfel de echilibre trebuie corectate profund iar economia arata ca solutii politice miraculoase nu exista", a mentionat acesta.

 

Guvernul Mugur Isărescu cere și el prudență

 

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a atras miercuri atenția că nu trebuie ignorate lecțiile crizei internaționale și adoptate măsuri cu consecințe temporare ce ar pune în pericol echilibrele macroeconomice obținute cu trudă.

 

Discursul guvernatorului conține termeni asemănători celor folosiți de președintele Klaus Ioahnnis pentru a anunța că încă nu a hotărât dacă van promulga noul  Cod Fiscal, și vine după întâlnirea avută marți de șeful statului și Isărescu.

 

“Dacă perioada ajustărilor economice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudență și măsură în dozarea deciziilor viitoare, deplasând, totodată, accentul spre reforme structurale de natură să amplifice potențialul de creștere a economiei românești. Ar fi o eroare să ignorăm lecțiile crizei internaționale și experiențele noastre, cedând tentației pentru măsuri cu consecințe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung. Nu există substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate și corect explicate. Această perspectivă pe termen lung impune ca în centrul politicilor economice să se afle nu numai managementul cererii agregate, ci și obiectivele stabilității macroeconomice, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea competitivității economice românești”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

 

CITITI SI: Guvernatorul BNR avertizeaza: Trebuie pastrate echilibrele macroeconomice obtinute cu truda, nu trebuie cedat tentatiei pentru masuri temporare

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22