Reactia Administratiei Prezidentiale fata de Raportul MCV: Presedintele Iohannis SALUTA aprecierile, dar IA NOTA de critici

T.d. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis “saluta” caracterul “predominant pozitiv” al celui mai recent Raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Totusi, liderul de la Palatul Cotroceni “ia nota” de criticile semnalate in document. Comisia Europeana a publicat, miercuri, raportul MCV. Documentul contine aprecieri pentru sistemul judiciar romanesc, insa critica Parlamentul.


Comunicatul Administratiei Prezidentiale:

“Astăzi, Comisia Europeană a publicat Raportul privind progresele realizate de România, în cursul anului 2014, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) vizând consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul că acest raport este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate de Comisia Europeană în raportul precent s-au consolidat semnificativ. Preşedintele României ia notă de faptul că acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, progresele ţării noastre în îndeplinirea obiectivelor MCV înscriindu-se pe o linie evident ascendentă.

Domnul Președinte Klaus Iohannis consideră că prin concluziile raportului se evidenţiază faptul că obiectivele majore ale reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei sunt, în mare măsură, asumate la nivelul societăţii româneşti, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate.

Preşedintele României salută concluziile raportului care arată că activitatea principalelor instituţii judiciare şi de integritate în combaterea corupţiei a înregistrat o dinamică impresionantă şi a generat o încredere sporită a publicului în justiţie. De asemenea, domnul Preşedinte Iohannis apreciază constatările făcute de Comisia Europeană cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar românesc şi cu privire la voinţa de a proteja independenţa justiţiei într-o manieră mai consistentă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, ia notă, pe de altă parte, de observaţiile critice formulate în raport, printre care cele referitoare la reticenţa din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curţii Constituţionale, la utilizarea frecventă a ordonanţelor de urgenţă, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, fără criterii obiective în acest sens, la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituţionale privind suspendarea miniştrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupţie, la expunerea la corupţie şi conflicte de interese a procedurilor de achiziţii publice.

Domnul Președinte Klaus Iohannis notează recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de reformă şi consideră că este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evoluția ireversibilă a reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în primul rând în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români. Garantarea statului de drept, a independenței justiției, precum și sprijinirea luptei împotriva corupției reprezintă priorități majore ale mandatului domnului Președinte Klaus Iohannis”
, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
 

(Klaus Iohannis si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker)
 

Raportul MCV: Aprecieri pentru sistemul judiciar, critici pentru Parlament

Comisia Europeana precizeaza, in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitia romaneasca, adoptat miercuri, ca Romania a facut progrese in justitie si in privinta luptei anticoruptie desi Parlamenul este inca reticent in fata deciziilor justitiei si nu respecta cererile acesteia. Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat ca Romania ar trebui sa nu iasa din MCV, deoarece acest mecanism se bucura de increderea si sustinerea populatiei romanesti.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a precizat miercuri ca raportul MCV a fost adoptat.  "Persista un sentiment clar ca progresele realizate trebuie consolidate si construite pe baze si mai sigure. Desi punerea in aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala) a demonstrat colaborarea pragmatica si productiva dintre guvern si sistemul judiciar, un an mai tarziu, multe chestiuni legislative raman nesolutionate", se arata in raportul MCV, potrivit unui comunicat emis miercuri de Comisie.

Parlamentul Romaniei pare sa fie cea mai criticata institutie romaneasca in raportul Comisiei.

"Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie in continuare lipsite de criterii obiective si de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri in care Parlamentul a dat dovada de reticenta in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale", considera executivul comunitar. 

In schimb, Raportul MCV remarca si progresele recente realizate de Romania in justitie si lupta anticoruptie. "Aceasta evaluare evidentiaza o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut o dinamica remarcabila. Acest lucru s-a reflectat in cresterea increderii romanilor in sistemul judiciar in general si in urmarirea penala a actelor de coruptie, in special", afirma Comisia Europeana.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22