Pe aceeași temă
Sistemul antiracheta NATO nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse, arata purtatorul de cuvant al Aliantei, ca reactie la declaratiile de joi ale sefului Statului Major al armatei ruse. Potrivit oficialului NATO, instalatiile militare din Romania si Polonia nu detin capacitatea tehnica de a dobori rachete intercontinentale ruse.
“Sistemul NATO de aparare antiracheta nu este conceput si nu este indreptat impotriva Rusiei”, afirma Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, potrivit Romania Libera.
Sistemul, continua oficialul, “nu reprezinta o amenintare pentru capacitatile strategice ruse de disuasiune. Pozitionarea geografica si capacitatile tehnice fac imposibil ca sistemul NATO sa poata dobori rachete intercontinentale ruse cu ajutorul sistemelor din Romania si Polonia. Capacitatile tehnice ale acestor instalatii sunt prea limitate, numarul avut in vedere este prea mic, locatiile sunt prea mult spre sud si prea aproape de Rusia pentru a face acest lucru”, mai explica Oana Lungescu.
In plus, arata purtatorul de cuvant al NATO, Rusia amplifica tensiunile prin utilizarea capacitatilor nucleare ca mijloace de intimidare, iar suplimentarea fortelor Aliantei in Estul Europei este rezultatul actiunilor ruse.
Romania – obiectiv prioritar al armatei ruse
Reactia NATO vine dupa ce Moscova a lansat joi noi declaratii agresive la adresa tarilor participante la scutul antiracheta NATO in Estul Europei – Romania si Polonia.
Astfel, potrivit sefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, Romania devine un “obiectiv prioritar” al armatei ruse, in conditiile in care Bucurestiul participa la scutul antiracheta NATO.
“Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei”, afirma Valeri Gherasimov.
“Elemente antiracheta”, asa cum le denumeste Gherasimov, vizeaza planul american de aparare antiracheta desfasurat in mai multe state din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.
Tonul amenintator al Moscovei este intarit si de ministrul rus de Externe, care percepe desfasurarea scutului antiracheta drept o “preocupare grava” si un risc pentru Rusia.
“Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional”, a spus Serghei Lavrov.
CITESTE SI: