Pe aceeași temă
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a atacat într-un limbaj dur planurile americane de a desfășura o parte dintre trupe staționate în prezent în Germania în state est-europene, în special Polonia și România. Ea consideră că aceasta reprezintă o manifestare a rusofobiei de care dau dovadă anumite țări fost-comuniste și că răspunsul Rusiei nu se va lăsa mult așteptat.
„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei «axe nord-sud» de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de «descurajare» a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre”, a declarat Zaharova, potrivit Agerpres.
„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat dur purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
SUA urmează să retragă aproape 12.000 de militari din Germania, decizie care este văzută de țările aliate drept o lovitură pentru NATO. O parte din trupe vor fi relocate în statele unde au fost sau sunt deja trupe americane, inclusiv România, iar o parte se vor întoarce în Statele Unite ale Americii. Totuși, dacă Donald Trump pierde alegerile prezidențiale, planul acestuia ar putea fi anulat.
„Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO. Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a declarat Mark T. Esper, secretar american al Apărării.
Cum răspunde România
Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că respinge categoric afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României. MAE român adaugă că respinge şi ameninţările formulate de partea rusă, „inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”.
„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”, au transmis reprezentanţii MAE într-o precizare de presă remisă vineri News.ro.
Ministerul român de Externe „reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict”.
Sursa citată a mai spus că „Actul Fondator NATO-Rusia invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”.