REACTII ale politicienilor romani dupa prezentarea proiectului de AUTONOMIE a Tinutul Secuiesc

P.c. | 19.09.2014

Pe aceeași temă

Proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc, prezentat joi, prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu Regional si un Executiv Regional reprezentat de un presedinte care sa participe la sedintele Guvernului in care sunt analizate probleme care privesc regiunea. Prezentarea acestui proiect de autonomie a produs mai multe reactii din partea politicienilor romani, relateaza ziare.com


PSD, principalul partid de guvernare si aliat al UDMR, nu vede cu ochi buni proiectul de autonomie. "Fac un apel catre liderii UDMR sa reziste tentatiei facile de a folosi un context international complicat pentru promovarea unor obiective nerezonabile, nerealiste si de neacceptat. Dintr-un partener important pe drumul democratizarii si europenizarii Romaniei, UDMR risca sa se izoleze pe scena politica interna si internationala. Daca deschidem cutia Pandorei, efectele pot fi greu cuantificabile", a transmis Mircea Geoana intr-un comunicat.
 

"Proiectul UDMR este neconstitutional. Constitutia scrie clar ca Romania este un stat national, unitar", a spus si Horia Grama, presedinte PSD Covasna, pentru Mediafax. Intrebat daca au existat discutii intre partidul din care face parte si UDMR despre proiectul de autonomie, Grama a negat si a subliniat ca nu exista "un pact" intre cele doua formatiuni politice referitoare la acest subiect. "Nu vad posibil ca un astfel de proiect sa treaca de Parlament", a asigurat Grama.
 

PDL, prin chiar vocea primarului din Targu Mures, Dorin Florea, vorbeste de "intretinearea urii" si ii acuza pe liderii UDMR de "lucruri provocatoare, care aduc jignire romanilor". "Sa-si adauge in proiect intretinerea urii si a unui climat total de neincredere pe care sa-l ofere romanilor. Cei de la UDMR nu fac politica maghiarilor, ci politica stricta a intereselor liderilor lor. Cultiva permanent si intretin ura unora fata de ceilalti, de 25 de ani nu vedem decat cum se straduiesc sa cultive neincrederea prin atitudinea lor", a declarat prim-vicele PDL pentru sursa citata.
 

CITITI SI: Proiectul UDMR privind autonomia: Tinutul Secuiesc ar urma sa fie condus de un Consiliu Regional si un Executiv Regional

 

Vorbind despre orasul pe care il pastoreste, edilul Florea sustine ca UDMR a "pus umarul serios la afectarea imaginii Universitatii de Medicina si Farmacie, o universitate care e si pentru romani si pentru maghiari, si crearea si intretinerea perpetua a unei zone de conflict, de care nimeni nu are nevoie".


Din PNL, aliatul PDL in ACL si in Opozitie, s-a exprimat foarte plastic liderul din Covasna, senatorul Marius Obreja. Acesta a afirmat ca are o singura remarca: "Mai mergeti, mai, baieti, de-aici", adresata initiatorilor proiectului de autonomie.

 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat joi proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, un document de 97 de articole, care prevede ca regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures sa devina "autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".
 

Aceasta regiune ar urma sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.
 

Presedintele UDMR a spus ca etnicii maghiari din Romania nu se gandesc la separatism sau independenta. "Noi vrem sa ne delimitam si respingem categoric orice incercare de corupere a demersului nostru prin tot felul de teorii conspirationiste. Nu suntem instrumentul nimanui", a mai afirmat Kelemen Hunor.
 

Acesta a sustinut ca UDMR "ramane un factor de stabilitate permanent" si ca "proiectul de autonomie e un act legitim". Liderul UDMR a explicat ca proiectul de autonomie reprezinta "o adaptare la cadrul romanesc a unui statut din Italia, din Tirolul de Sud". Acesta a mai precizat ca UDMR urmareste preluarea unor atributii de la nivel central, dar si ca proiectul de autonomie prezentat "nu este perfect", adaugand totodata ca alegerea datei de 18 septembrie pentru prezentarae acestuia, odata cu referendumul pentru independenta din Scotia, reprezinta o coincidenta.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22