Pe aceeași temă
Cei mai mulți le amintesc inițiatorilor legii că toate contribuțiile pentru pensii sunt virate la stat, nu în contul copiilor și întreabă retoric dacă pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plătite de copiii lor sau povara acestora va fi suportată tot de contribuabil.
”Eu nu am depus contributia pentru pensie, pe numele copiilor, ci mi-a fost retinuta din salariu de catre stat. Deci statul este obligat sa-mi plateasca pensia, nu copiii. Voi, parlamentarii PSD, depuneti o initiativa legislativa sa va fie platita pensia speciala de catre copii si nu de la bugetul de stat, adica de noi”, scrie Mariana Mihalache, chiar la postarea știrii de pe pagina de Facebook a Revistei 22.
Alți cititori vorbesc despre lipsa banilor și că proiectul nu este decât o dovadă în acest sens, că guvernul, după ce a făcut pomeni electorale și a dat pensii speciale camarilei, nu mai are nici bani pentru pensii.
Alți cititori îndeamnă la grevă fiscală și spun că, în aceste condiții, contribuțiile la stat nu ar mai trebui plătite din moment ce pensia ajunge să fie plătită de copii.
***
Un proiect legislativ semnat de 73 de parlamentari PSD a fost depus la Parlament prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții sau bunicii.
Refuzul de a face acest lucru constituie infracțiune și pedepsindu-se cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau amendă.
Potrivit inițiativei legislative PSD:
Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material (art. 7, alin. 2)
Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților (…) problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți (art. 7, alin. 3)
Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante (art. 7, alin. 4)
Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane (…) nu poate depăși o cincime din venitul net lunar (art. 7, alin. 8)
Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă (art. 8)
Bunicii / străbunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă (art. 9 și 10)
Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 305 din Codul penal (art 305 din vechiul Cod penal a devenit art. 378 din noul Cod penal – n.r.)
Articolul 378 din Codul penal:
Abandonul de familie(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Explicațiile inițiatorilor:
”necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societății – este supusă unor profunde și nedorite perturbații asupra unității și solidarității necesare asigurării existenței și continuității în spațiul național românesc”
”marea migrațiune a forței de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei (…) are impact economic, social și uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum, fără putere și, în cele mai multe cazuri, bolnave și lipsite de sprijinul și afecțiunea copiilor sau a nepoților”